Dezvoltatorii sunt de părere că efectele noilor modificări fiscale nu sunt cea mai mare problemă cu care se confruntă, ci blocajele urbanistice, în special cel din București, cea mai importantă piață imobiliară a țării.

Tinu Sebeșanu, CEO-ul Impact Developer & Contractor, a indicat cota de impozitare de 1% în venituri ca având un impact mai important în industrie, deoarece această cotă ar putea însemna, de fapt, o reducere de până la 10% din profitul unei companii. Totodată, vede un impact la nivelul prețurilor apartamentelor, în sensul scumpirii lor, dar în rest nu ar fi alte efecte notabile.

„Este evident că bugetul de stat sângerează. Are o hemoragie de câțiva ani, iar noi (mediul privat – n.r.) suntem donatorii de sânge de serviciu. Înțelegem că statul trebuie să peticească. Totuși, nu cred că vor fi influențe majore, dar cu siguranță au destabilizat și au creat multă pasiune în jurul lor. În schimb, ne așteptăm la mai multă predictibilitate. Asta este ceea ce ne dorim”, a explicat Tinu Sebeșanu, în cadrul unei conferințe organizată de Bucharest Real Estate Club (BREC).

Dezvoltatorul afirmă, însă, că statul ar putea face o economie mult mai mare dacă și-ar asuma cineva o reformă reală aparatului bugetar.

„Se încearcă o reformă administrativă, dar e doar de suprafață. Ar trebui desființate județele și să reducem totul la 8 regiuni administrative. În felul ăsta am putea scăpa de circa 400.000 de oameni de stat care reprezintă o povară și care contribuie la deficitul acesta bugetar. Este nevoie de o reformă administrativă și nu văd cine și-o poate asuma”, a mai spus Tinu Sebeșanu.

Diaconescu, One United Properties: Planul guvernului este rezonabil

Andrei Diaconescu, Co-CEO-ul One United Properties, celui mai mare dezvoltator imobiliar român, afirmă că planul guvernului este destul de rezonabil, în condițiile în care România suferă din cauza evaziunii fiscale și a poverii date de aparatul bugetar.

În România, taxele sunt foarte mici în comparație cu alte țări. Chiar este un paradis fiscal. Problema este aceea a lipsei măsurilor tranzitorii. Modificările acestea trebuiau anunțate cu mult timp înainte. Înțeleg și planul guvernului. Sunt mulți bani care vin din PNRR și încearcă să-i recupereze din piață prin eliminarea măsurilor fiscale pentru companiile din construcții și prin creșterea salariului minim, dar nu suntem cu toții finanțați prin PNRR”, a subliniat Andrei Diaconescu.

Potrivit lui, este bine că s-a venit cu această variantă revizuită a proiectului privind modificările fiscale, deoarece, în prima formă, propunerile ar fi dus România într-o altă categorie, a țărilor cu taxe foarte mari.

Omul de afaceri este de părere că blocajul urbanistic este cea mai mare provocare pe care piața imobiliară o are, iar soluția imediată este deblocarea PUZ-urilor până la întocmirea unui PUG care necesită mai mult timp pentru a fi finalizat.

Sebeșanu: Chiar dacă se deblochează PUZ-urile la alegeri, tot avem de așteptat

Reprezentantul Impact spune că blocajul urbanistic din București se va vedea și în anii următori, deoarece ciclurile de dezvoltare au nevoie de ani de zile, ceea ce va afecta oferta de locuințe, iar acest dezechilibru va duce la scumpirea apartamentelor.

Chiar dacă se deblochează PUZ-urile la următoarele alegeri, tot mai avem 4-5 de așteptare ca oferta de locuințe să-și revină la normal. În perioada următoare ne așteptăm la o creștere a cererii solvabile, iar oferta va fi foarte mică. Cei care au avut autorizații termină proiectele pe care le-au avut, iar alte proiecte din urmă nu prea vin. Ceea ce va duce la o creștere a prețurilor. Oricum, un preț mediu de 1.500 de euro pe metru pătrat în București este foarte mic”, a mai spus Tinu Sebeșanu.

Potrivit lui, problema blocajelor urbanistice se răspândește și în alte orașe din țară. În opinia sa, București, Cluj, Iași și Brașov sunt orașe în care obținerea de autorizații este o problemă.

Boala asta a apărut în București, dar se extinde și în țară. Sper să se termine cu mânia aceasta proletară împotriva dezvoltatorilor imobiliari. Mulți nu-și dau seama cât pot pierde din cauza blocajelor urbanistice. Sunt orașe care nu știu să cum să atragă mai multe investiții”, a mai spus Sebeșanu.

În ceea ce privește ușurința obținerii de autorizații, dificultăți sunt în mai toate orașele importante din țară, excepția fiind Constanța.

„Din experiența noastră, în Constanța situația este cvasi-normală. Clujul este un oraș închis pentru nou. Chiar avem un litigiu cu autoritățile. Iașiul este și el provocare. Am venit acolo cu o investiție de 100 de milioane de euro. Una importantă pentru un oraș secundar. Nu ne așteptăm să ne întâmpine cu covorul roșu, dar nici să ne țină blocați un an și jumătate. Vedem că au apărut dificultăți și în Brașov”, a mai spus CEO-ul Impact.

Citeste si:

    Acesta a mai dezvăluit că Impact are o investiție de 60 de milioane de euro în București care este înghețată de un an, din cauză că proiectul este blocat în procesul de autorizare.

    Laurențiu Afrasine: Nu există motive reale de ieftiniri a apartamentelor

    Referitor la prețuri, în acord cu ceilalți dezvoltatori prezenți la evenimentul organizat de BREC, Laurențiu Afrasine, CEO Akcent Development, a spus că românii nu trebuie să se aștepte la o scădere a prețurilor, deoarece nu există nicio șansă să scadă, în ciuda scenariilor pesimiste și a speculațiilor din presă.

    Tendințele actuale ne arată că prețurile cel mult vor stagna, iar previziunile ne arată că vor crește. Nu există motive reale pentru ieftiniri în ceea ce privește construcțiile noi. Bucureștiul încă este una dintre cele mai ieftine capitale europene”, a subliniat Afrasine.

    Citeste si:

      Dan Niculae, CEO-ul Imobiliare.ro Finance, spune că scăderea mediei prețurilor practicate din piață nu este semn al ieftinirii apartamentelor, ci mai degrabă un efect generat de oferta disponibilă, în sensul că pe piață este dominată de apartamente ieftine, de aici și impresia că prețurile sunt în scădere.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri