Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo International anunta declansarea procesului de reorganizare judiciara (insolventa), incepand cu decembrie 2009, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Pe parcursul intregului an 2009 compania a derulat un amplu program de reorganizare, avand ca scop final revitalizarea activitatii si depasirea momentului actual, cel mai dificil din istoria de 15 ani a Flamingo dar, foarte probabil, si cel mai dificil la nivelul intregii economii mondiale.

Primul element al acestui program a fost implementat in prima partea a anului, costurile operationale ale companiei fiind diminuate semnificativ, aproape la jumatate fata de anul 2008.

Un al doilea element important din acest proces il reprezinta diminuarea datoriilor catre banci si furnizori, resursele financiare ale companiei fiind insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii. Astfel, in ultimele 3 luni, compania a derulat negocieri dure si intense cu bancile finantatoare pentru restructurarea creditelor, in directia diminuarii lor, convertirii in alte instrumente financiare decat cele standard sau chiar obtinerii de bani suplimentari.

In ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au esuat, solicitarea Flamingo de reducere suplimentara a datoriei fiind refuzata, banca luand decizia de a demara astazi executarea silita a stocurilor aflate in unele magazine ale companiei. Citeste aici explicatia ING Bank

In acest context, in ciuda faptului ca intreg planul de redresare a companiei se afla in stadiul final de implementare, am luat decizia de a proteja compania impotriva creditorilor prin declansarea procedurilor de reorganizare judiciara (insolventa).

“Flamingo este in acest moment o companie restructurata operational, cu o structura de costuri optimizata, dar careia ii lipseste cash-ul necesar depasirii unei scaderi a pietei de 50%. Prin declansarea procesului de reorganizare judiciara incercam sa dam o sansa eforturilor intreprinse incepand cu 2008 si sa readucem compania acolo unde ar trebui sa fie”, a declarat Adrian Olteanu (foto), presedintele Flamingo.

Flamingo si ING agreasera intial restructurarea contractului incheiat in 2001 in baza caruia Flamingo beneficiaza de o linie de finantare de aproximativ 17,5 milioane de euro.

In ultimele luni, criza a determinat mai multe schimbari importante in cadrul companiei, cea mai semnificativa fiind Adrian Olteanu, inaintea acestuia fiind numit timp de doua luni ca presedinte al Consiliului de Administratie al Flamingo Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu.

Olteanu l-a inlocuit pe Dragos Simion, cel care a fost presedintele Flamingo din ianuarie 2008 si cel care in vara a propus o infuzie de capital in companie de 7 milioane de euro, mai mult decat capitalizarea pe Bursa de 5,7 mil. euro in 2005

Schimbarile importante de management la Flamingo care au inceput in luna iulie, cand Jiri Rizek, directorul general din ultimii doi ani a fost inlocuit cu Stefan Treiber si au continuat in august in privinta altor trei functii de conducere (deputy CEO, director financiar si program manager).

Din cauza scaderii pietei de electrocasnice cu 50%, Flamingo a inregistrat in primele noua luni vanzari de 63,8 milioane de euro, mai putin cu 48% fata de aceeasi perioada din 2008.

Cititi aici mai multe detalii despre ce implica un proces de reorganizare judiciara: Aproape totul despre insolventa: Cum pot companiile sa castige timp pentru a se reorganiza


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri