Directorul executiv al producatorului de telefoane mobile Nokia este de parere ca anul viitor piata va inregistra o crestere mult mai mare decat se asteapta multi.

Compania a estimat ca piata dispozitivelor mobile va inregistra in acest an 780 milioane de unitati.

Intrebat despre dezvoltarea pietei pentru anul viitor, directorul executiv al Nokia, Jorma Ollila, a declarat ca "Aceasta crestere robusta va continua si anul viitor si va depasi asteptarile, la fel ca si in acest an".

Nokia estimeaza ca in mare parte cresterea se va datora Chinei, una dintre pietele sale cu cea mai rapida crestere".

"Estimam ca pana in 2010 China va aduce inca 250 milioane de abonati, intarindu-si pozitia de cea mai mare piata mobila din lume", a spus Ollila.

In prezent, China are aproximativ 380 milioane de abonati.
Nokia a vandut 23 milioane de handseturi in principal in China, Taiwan, Hong Kong si Macao in primele noua luni ale 2005, inregistrand o crestere de 77% fata de perioada anterioara.

Compania a inregistrat pe aceste piete vazari totale de 3.3 miliarde $ in perioada ianuarie-septembrie si a exportat dispozitive in valoare de 2.3 miliarde $ produse in cele patru locatii de productie din China in aceasi perioada.

Compania a declarat ca a investit mai mult de 2.2 miliarde $ in China in ultimii 20 ani si este principalul exportator din industria chineza de telecomunicatii mobile.

In regiune, Nokia mai opereaza inca sase centre de cercetare si dezvoltare. Producatorul estimeaza ca pe aceste piete cota sa de piata depaseste 30 de procente.

Compania a declarat ca vanzarile sale pentru al treilea trimestru au crescut cu 18 procente, dar cresterea a fost determinata de cererea pentru telefoanele sale mai ieftine de pe pietele in dezvoltare.
Nokia a vandut cu 30% mai multe telefoane in al treilea trimestru, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, ca urmare a exploziei vanzarilor in China si India. Aceasta crestere a aparut dupa introducerea unei noi game de telefoane, a practicarii unor preturi agresive dupa vanzarile stagnante si pierderea din cota de piata de anul trecut.

Cresterea vanzarile Nokia in al treilea trimestru a fost mai putin impresionanta decat a producatorului nr. 2 Motorola - care a inregistrat o crestere de 66%.

Reflectand politica agresiva a preturilor, pretul mediu de vanzare al telefoanelor Nokia a scazut la 102 euro in al treilea trimestru, fata de 108 euro in urma cu un an si se asteapta sa scada si mai mult in acest trimestru.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cum a evoluat piata de media in 2017 si ce urmeaza