FTTH “fibre to the home” reprezinta conexiunea prin fibra optica care leaga caminul utilizatorului, iar FTTB “fibre to the building” indica conexiunea prin fibra optica de la nodul de distributie pana la cladirea cu utilizatori multipli. Clasamentul include toate tarile cu mai mult de 200.000 de conexiuni prin banda larga, in care peste 1% dintre conexiuni sunt realizate prin fibra optica FTTH/B.

In Romania operatorii grabesc ritmul implementarii conexiunilor prin fibra optica pentru a raspunde nevoilor mediului de afaceri, pentru servicii TV mai bune si pentru onternet de mare viteza.

Majoritatea conexiunilor prin fibra optica FTTH/B din Romania au fost instalate de microfurnizorii de internet locali care au implementat "retele de bloc sau retele de cartier".

Insa cel mai mare furnizor de servicii prin fibra optica din Romania este si cel mai mare operator de internet de pe piata locala, compania RCS&RDS, care a inlocuit conexiunile prin cablu coaxial cu arhitectura Ethernet LAN.

Citeste si:

Un alt proiect care va influenta pozitia Romaniei in clasamentul FTTH este in prezent proiectul Netcity, prin care se vor inlocui conexiunile aeriene cu cele subterane in Bucuresti.

“Clasamentul FTTH este un barometru recunoscut international pentru nivelul conexiunilor prin banda larga ale unei tari, prezenta in lista FTTH fiind o realizare importanta. Consiliul indeamna Romania sa continue demersul de implementare a conexiunilor prin fibra optica, Guvernul jucand un rol important in reglementarea conditiilor de dezvoltare a jucatorilor pe aceasta piata”, a declarat Chris Holden, presedinte al FTTH Council Europe.

Clasamentul realizat de FTTH Council Europe face parte din studiul “Market Panorama”, realizat de compania de cercetare IDATE.

Datele obtinute in prima jumatate a anului 2010 arata ca noile state membre ale Uniunii Europene conduc clasamentul, ocupand trei dintre primele cinci pozitii ale clasamentului. Daca este luata in calcul si Rusia, in prezent majoritatea conexiunilor prin fibra optica FTTH sunt implementate in Europa de Est.