Fitch a retrogradat ratingul Portugaliei cu trei trepte

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile Portugaliei cu trei trepte, de la "A-" la "BBB-", in cazul datoriilor pe termen lung in valuta si moneda locala, iar cel pentru datoriile pe termen scurt de la "F2" la "F3" si le-a mentinut sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Agentia a mentinut plafonul de tara la nivelul "AAA", se arata intr-un comunicat al Fitch, potrivit Mediafax.

"Severitatea retrogradarii, cu trei trepte, reflecta ingrijorarea Fitch ca, in urma anuntarii alegerilor generale pe 5 iunie, a scazut probabilitatea ca Portugalia sa obtina la timp sprijin financiar extern", a declarat Douglas Renwick, director pentru ratinguri suverane la Fitch.

Agentia considera ca sprijinul financiar extern este necesar pentru a spori credibilitatea consolidarii fiscale a Portugaliei si a reformelor economice.

In plus, revizuirea semnificativ in crestere a datelor privind datora publica din 2010 si a celor referitoare la deficitul bugetar (92,4% din PIB, respectiv 8,6% din PIB) au subrezit profilul financiar al Portugaliei si au scos in evidenta amploarea dificultatilor de consolidare a bugetului cu care se va confrunta noul guvern.

Fitch considera ca este necesar sprijin din partea Uniunii Europene si FMI pentru asigurarea unui finantari sustenabile si a increderii investitorilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
O veveriţă, testată pozitiv cu ciumă bubonică în statul Colorado
Setari Cookie-uri