Aceasta tendinta de crestere a inechitatii, lasata libera in ultimele decenii, ar putea condamna Wall Street, timp de o generatie, la profituri mediocre si ar putea provoca chiar instabilitate sociala, potrivit analistilor si directorilor din sectorul financiar.

"Diferentele de venituri din aceasta tara devin din ce in ce mai grave", a declarat James Chanos, presedinte fondator al companiei Kynikos Associates din New York.

El a aratat ca tendinta nu este o reteta de crestere economica stabila, atunci cand bogatii devin mai bogati iar toti ceilalti sunt lasati in urma.

Din 1980, circa 5% din venitul national anual a trecut de la clasa de mijloc la familiile cele mai bogate.

Astfel, cele mai bogate 5.934 de familii au beneficiat de fonduri suplimentare de 650 miliarde de dolari, peste un milion de dolari fiecare, pe langa ceea ce ar avea daca "placinta economica" ar fi impartita ca in 1980, potrivit datelor biroului de recensamant.

Disputele referitoare la echitatea economica trec in centrul atentiei, din cauza economiei aproape de stagnare si a unui somaj de 9,1%, in timp ce profiturile corporatiilor se mentin la niveluri ridicate.

Presedintele Barack Obama a cerut ca americanii bogati si marile corporatii sa plateasca impozite mai mari, pentru a avea o contributie echitabila la economie, dar presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, l-a acuzat ca declanseaza "un razboi al claselor".

Citeste si:

Dezbaterile pe aceasta tema au loc in conditiile in care demonstratiile de la New York ale unui grup amorf numit "Ocupati Wall Street" au intrat in cea de-a 27-a zi.

Demonstratiile incepute in Zuccotti Park din Manhattan, la cateva strazi de Wall Street, s-au multiplicat in mai multe orase americane.

"Suntem cei 99% care nu vom mai tolera lacomia si coruptia celor 1%", se arata pe site-ul occupywallstreet.org.

Afirmatia se refera la faptul ca un numar foarte mic de americani detin o cota disproportionat de mare din economie.

In perioada 1993-2008, cele mai bogate 1% dintre familiile americane au obtinut 52% din veniturile totale ale populatiei, potrivit unei analize a datelor serviciului fiscal american (Internal Revenue Service-IRS) efectuata de Emmanuel Saez, economist la University of California.