Bursa de la New York a inchis in scadere, din cauza cresterii dobanzilor obligatiunilor Italiei si altor tari din zona euro, care a reamintit investitorilor ca, in pofida instalarii unor guverne de uniune nationala la Roma si Atena, criza datoriilor ar putea inca scapa de sub control.

Indicele Dow Jones Industrial Average a finalizat in coborare cu 0,61%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a pierdut 0,96%, in timp ce Nasdaq Composite s-a retras cu 0,8%, scrie Mediafax.

Bancile au inregistrat cele mai accentuate scaderi, insa rulajul Wall Street a fost neobisnuit de redus, cu 30% sub media acestui an.

Optimismul propagat initial in piata de numirea tehnocratului Mario Monti la sefia guvernului italian dupa demisia lui Silvio Berlusconi s-a transformat in scurt timp in ingrijorare, investitorii temandu-se ca masurile dure de austeritate care ar trebui implementate in Italia ar putea fi insuficiente pentru a face ordine in finantele publice ale tarii si a evita o criza de proportii.

Dobanzile de referinta ale obligatiunilor Italiei, Frantei si Spaniei au crescut luni. Randamentul obligatiunilor italiene cu maturitatea la zece ani a urcat la 6,76%, insa se mentine sub pragul critic de 7% atins saptamana trecuta pentru prima data de la adoptarea euro.

Multi economisti considera ca, daca dobanzile Italiei urca peste nivelul de 7%, datoria tarii devine nesustenabila.

Pe de alta parte, incheierea unui acord de "bailout" pentru Italia dupa modelul programelor de asistenta financiar internationala convenite cu Grecia, Irlanda si Portugalia pare putin probabila, deoarece UE si FMI nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a face fata unui program de finantare externa pentru a treia mare economie a zonei euro, cu o datorie publica de circa 2.000 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Revolut le face competitie brokerilor romani care vand bursa americana