Valoarea acţiunilor şi bondurilor Raiffeisen Bank International a scăzut pe fondul informaţiilor referitoare la presiunile Washingtonului ca banca austriacă să anuleze tranzacţia ce vizează preluarea unei participaţii la compania austriacă de construcţii Strabag, de la un oligarh rus sancţionat, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Reuters a dezvăluit că autorităţile de la Washington fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International, pentru ca grupul bancar austriac să renunţe la intenţia de a prelua o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag, de la o companie de construcţii controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Sursele citate de Reuters susţin că în eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe şi se va dovedi că tranzacţia încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii austriece.

În replică, banca austriacă a informat tot miercuri că a înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacţii. Totodată, Raiffeisen Bank International a dat asigurări că tranzacţia respectă sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

La Bursa de la Viena, acţiunile Raiffeisen au scăzut miercuri cu 16%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, iar banca austriacă a renunţat la vânzarea de obligaţiuni de 650 milioane euro, dând vina pe "reacţiile adverse de pe piaţă la cele mai recente informaţii".

Joi, la 12:45 GMT, titlurile Raiffeisen înregistrau un declin de 1,2%. De asemenea, a scăzut cererea pentru obligaţiuni de tip AT1. În schimb, acţiunile Strabag au urcat joi cu aproape 4%.

În decembrie 2023, Raiffeisen Bank International a anunţat că a ajuns la un acord pentru a prelua o participaţie de 27,78% la Strabag, cu suma de 1,51 miliarde de euro în numerar, de la compania rusească Rasperia Trading, controlată de Oleg Deripaska.

În 2022, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite i-a acuzat pe Deripaska şi trei dintre asociaţii săi de încălcarea regimului sancţiunilor şi alte infracţiuni.

De ce nu iese Raiffeisen din Rusia

Raiffeisen a intenţionat anul trecut să scindeze afacerea sa din Rusia, dar încă nu a avut loc acest proces.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că banca nu poate da un interval de timp pentru ieşirea de pe piaţa rusă, deoarece acest proces depinde de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Ucraina a refuzat să elimine grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) de pe o listă neagră a "sponsorilor internaţionali ai războiului", provocând cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia să renunţe la legăturile cu Moscova.

Lista neagră nu are valoare juridică, dar are o importanţă simbolică, majorând presiunile pentru ca Raiffeisen să se retragă din Rusia şi supărându-i pe politicienii şi oficialii din Austria.

În decembrie, politicienii de la Viena au reuşit să obţină o suspendare temporară, pentru ca Austria să fie de acord cu cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care viza Rusia.

În mod public, Austria sprijină Ucraina, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că oficialii de la Viena sunt reticenţi în tăierea completă a legăturilor îndelungate cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relaţiilor la un moment dat.

Sursa foto: ANGHI / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri