Cea mai mare oferta publica din istoria Rusiei : Rosneft se listeaza la bursa

Presedintele Rosneft, Serghei Bogdancikov, a anuntat ca doreste ca grupul petrolier pe care il reprezinta sa obtina 20 de miliarde de dolari printr-o oferta publica initiala, care ar putea fi principalul eveniment din acest an de pe pietele emergente, transmite Reuters.

Rosneft, al carui presedinte al Consiliului de Administratie, Igor Sechin, este directorul adjunct al administratiei prezidentiale de la Kremlin, a devenit al doilea mare grup petrolier al Rusiei dupa preluarea companiei Iuganskneftgaz, in cadrul unei proceduri de executare silita a grupului Iukos. Potrivit lui Bogdancikov, grupul are deja semnale pozitive din partea investitorilor si va intensifica eforturile de promovare a celei mai mari oferte publice din istoria Rusiei.

Rosneft analizeaza posibilitatea de a-si plasa actiuni la sase sau sapte burse, printre care cele din Londra, Tokyo, New York si Frankfurt. Rusia urmeaza sa vanda, anul acesta, pana la 49% din Rosneft, prin intermediul unei oferte internationale de actiuni in cursul careia un investitor strategic ar putea achizitiona o participatie importanta.
Dar Rosneft poate fi achizitionata de un investitor strategic strain cu pachet major de actiuni, cu conditia ca statul rus sa-si pastreze controlul asupra Rosneft, a declarat Bogdancikov.

Printre companiile care ar putea face o investitie majora la Rosneft au fost mentionate ONGC, din India si CNPC, din China.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri