Pe masura ce sistemul bancar european se deterioreaza, iar criza monedei unice europene evolueaza, o noua moneda, una virtuala - Bitcoin, a devenit rapid un refugiu pentru cei care fug de euro pentru a-si proteja depozitele si activele de tot felul, acumulate onest sau ilicit. In aceste conditii, Bitcoin ridica unele intrebari interesante.
In Cipru, unde mii de oameni au ramas cu depozitele la banci blocate sau diminuate, au aparut din cate se pare si bancomate pentru aceasta moneda virtuala. De asemenea, investitori si afaceristi din Spania sau alte tari aflate in instabilitate economica sunt atrasi de avantajele Bitcoin. Unii analisti merg atat de departe incat considera sistemul Bitcoin, care permite transferuri monetare, anonime si nesupravegheate de fonduri intre diferiti indivizi, prin conexiuni de tip "peer to peer" (de la utilizator la utilizator), drept o potentiala amenintare la sistemul bancar conventional.

Pana in prezent, Bitcoin nu a reprezentat o "amenintare". Dar, valoarea totala a acestor monede care circula pe internet a ajuns la 1,4 miliarde de dolari in aceasta saptamana, ceea ce este echivalent cu depozitele de valuta ale unei natiuni mai mici, cum ar fi Islanda sau Uruguay si numai o miime din volumul total de dolari americani aflati in circulatie. Volumul tranzactiilor in Bitcoin creste lent, comparativ cu asaltul cererii pentru aceasta moneda, iar aceasta discrepanta este o dovada ca aprecierea puternica a Bitcoin nu este altceva decat un balon speculativ.

Pana la urma, Bitcoin este o moneda virtuala, fara precedent in istoria omenirii. Dar, ofera perspective sau amenintari? Pe fondul crizei din Cipru, moneda virtuala Bitcoin s-a apreciat cu 57% in numai o luna in raport cu dolarul american, iar pe data de 2 aprilie, pentru achizitia unei singure monede Bitcoin erau necesari nu mai putin de 115 dolari.

Cu doar doua luni in urma, valoarea unei monede Bitcoin se situa in intervalul dintre 5 si 10 dolari, iar varful de 30 de dolari era considerat exagerat. Aprecierea abrupta indica faptul ca oamenii vad aceasta moneda de schimb mai mult decat un simplu hobby, ci o afacere. Sistemul de tranzactii Bitpay a inregistrat numai in martie tranzactii de peste 5 milioane de dolari, in mare parte pentru achizitii de electrocasnice si metale pretioase.

Pentru cumparaturi zilnice, in prezent, Bitcoin este mult prea volatila pentru a fi utilizata. Nu este usor sa faci tranzactii atunci cand un Bitcoin are o valoare de 15 dolari intr-o luna si de 100 dolari in urmatoarea. Volatilitatea acesteia provine din faptul ca exista o lipsa de lichiditate in "piata virtuala".



Fara indoiala, Bitcoin are sustinatori si critici, in contextul in care ofera spatiu multor intrebari despre sustenabilitatea acesteia ca unitate de schimb. Una dintre intrebari este daca va reusi sa submineze statul modern - care, pentru multi dintre sustinatorii liberali acesta este scopul ultim. Tehnologia a permis guvernelor sa se dezvolte puternic si centralizat, in ultimele doua secole. Insa, in prezent, exista posibilitatea ca procesul sa se desfasoare in sens invers, in fata noilor tehnologii ale secolului curent, cum ar fi Bitcoin.

Numerarul fizic este utlizat tot mai putin in cadrul tranzactiilor: 27 procente in 2011 si se estimeaza ca va ajunge la 23 de procente pana in 2017. In Europa, se estimeaza, de asemenea, ca volumul tranzactiilor electronice va creste cu pana 7 procente pe an, in ciuda situatiei economice curente. Dar, platile electronice nu reprezinta ceva nou. Singurele inovatii aduse de Bitcoin sunt statutul de moneda independente de o banca centrala si retea descentralizata, scrie Bloomberg. Aceste diferente ar genera o amenintare serioasa asupra formei de organizare statala asa cum o cunoastem astazi, iar acest tip de moneda virtuala ar paraliza statul in trei functii centrale: fiscalitate, politie si politici de stabilizare macroeconomica. [Detalii pe Bloomberg.]

Statul nu ii poate taxa pe cei care au banii transformati in "bitcoini" si nu poate afla cine a efectuat tranzactiile. Cand garantezi anonimatul, este imposibil sa nu existe persoane care sa foloseasca acest serviciu in scopuri ilegale. Astfel, potrivit unui raport al FBI, traficul de droguri online se poate face mai usor cu ajutorul monedei digitale. Pe „internetul intunecat“ se pot cumpara droguri, iar tranzactiile se realizeaza prin bitcoin, fiind imposibil de depistat. Mai mult, moneda este folosita si de cei care incearca sa spele bani si, in aceste conditii, guvernul american a decis sa puna bitcoin sub aceleasi legi sub care opereaza si serviciile de transfer bancar, potrivit Adevarul.

De asemenea, "lipsa de valoare intrinseca a unui bitcoin pune mari probleme in a stabili preturile bunurilor si serviciile fata de aceasta moneda electronica", a declarat Cristian Paun, profesor de economie in cadrul ASE Bucuresti, pentru publicatia citata. "Nimic nu e mai presus de lege, iar atunci cand statul o va dori, va interveni prin lege si va declara ilegal Bitcoin sau va impune prin lege un control guvernamental asupra sa. Insa poate cel mai mare risc asociat tranzactiilor cu moneda virtuala este ca se arunca in piata bani care nu au nicio acoperire. Emiterea de moneda de tip bitcoin poate deveni usor o schema Ponzi", spune Paun.

Cum functioneaza sistemul Bitcoin


Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de Satoshi Nakamoto, potrivit Wikipedia. Numele Bitcoin se refera, de asemenea, si la programul cu sursa deschisa pentru folosirea acestor monede, cat si la reteaua peer-to-peer pe care acesta o formeaza. Bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitor central. Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele peer-to-peer pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care ii detine si decat o singura data.

Constructia monedei permite detinerea si transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvati pe un computer personal sub forma unu fisier portofel sau pot fi stocati cu un serviciu de portofel a unei terte parti, iar in ambele cazuri bitcoinii pot fi trimisi prin intermediul internetului oricarei persoane cu o adresa bitcoin. Topologia de la egal la egal si lipsa unei administratii centrale fac nefezabil ca o autoritate, guvern , etc. sa manipuleze valoarea bitcoin sau sa introduca inflatie prin producerea lor.

Sursa foto: zcopley's photostream via Flickr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri