Economia Statelor Unite continua sa isi revina dupa colapsul declansat de criza financiara, cu 209.000 de locuri de munca nou create in luna iulie si o rata a somajului de 6,2%, o usoara crestere fata de luna precedenta, potrivit datelor de la Biroul de Statistica a Muncii, preluate de BBC.

Departamentul Comertului din Statele Unite a anuntat miercuri ca economia a crescut cu 4% mai mult fata de estimarile pentru perioada aprilie-iunie. Cele mai multe locuri de munca au fost create in mediul de afaceri, dar si in domeniul industrial.

Numarul celor intrati pe piata muncii a crescut usor, ceea ce se traduce prin cresterea optimismului in randul populatiei vizavi de crearea de locuri de munca. Astfel, cei care renuntasera sa isi mai caute un job vor reintra pe piata muncii.

Datele pentru lunile mai si iunie au fost de asemenea revizuite in crestere si arata ca SUA au adaugat 15.000 de locuri de munca in aceasta perioada.

Rata somajului a crescut usor in luna iulie, la 6,2%, o posibila explicatie fiind aceea ca luna iulie este in mod normal una dintre cele mai putin performante din punct de vedere al crearii de locuri de munca.

Citeste si:
Consilier Obama: Recesiunea din economia americana da semne de...
Consilier Obama: Recesiunea...

Mai multe locuri de munca, nivel salarial stagnant

Aceasta este a sasea luna consecutiv in care economia Statelor Unite a creat mai mult de 200.000 de locuri de munca. Cifrele sunt incuranjante, avand in vedere ca economia SUA ar trebui sa adauge 150.000 de locuri de munca in fiecare luna pentru a tine pasul cu cresterea populatiei.

Cu toate ca datele sunt optimiste, raman cateva motive de ingrijorare, cum ar fi stagnarea nivelului salarial, la care se adauga numarul crescut al celor care au stat in afara pietei muncii mai mult de sase luni. Datele arata ca o treime din americanii care isi cauta un loc de munca, adica 3,2 milioane, fac parte din categoria somerilor pe termen lung.

Sursa foto: Economie/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rata somajului din SUA a scazut pana la nivelul de la inceputul crizei