"Unul dintre principalele efecte imediate risca sa fie incertitudinile legate de tranzitia la o situatie monetara, financiara si bugetara diferita in Scotia", a declarat un purtator de cuvant al FMI, Bill Murray, intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca aceasta incertitudine ar putea conduce la reactii negative pe piete, pe termen scurt, relateaza Mediafax.

Scotienii trebuie sa se pronunte pe 18 septembrie, prin referendum, asupra independentei regiunii a carei economie este comparabila cu cea a Finlandei sau a Irlandei. "O victorie a celor care vor independenta va ridica mai multe intrebari importante si complicate care trebuie negociate", a avertizat reprezentantul FMI.

Cresterea numarului sustinatorilor independentei Scotiei a dus la scaderea cotatiilor actiunilor la bursa Londoneza, precum si la deprecierea lirei, provocand temeri legate de aparitia unor retrageri de capital din Marea Britanie. Oficialul FMI a mai spus ca efectele pe termen lung ale aprobarii independentei Scotiei vor depinde de deciziile care vor fi luate in perioada de tranzitie.