Bulgaria, "un stat sarac din Balcani", dupa aprecierea Reuters, urmareste aderarea la Uniunea Europeana la inceputul anului viitor, cu toate ca autoritatile de la Bruxelles au avertizat guvernul de la Sofia ca trebuie sa-si intareasca lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei la nivel inalt, in caz contrar, aderarea Bulgariei la UE fiind amanata pana in 2008.

Potrivit unei intelegeri semnate miercuri, banca centrala se va asigura ca procurorii pot obtine rapid datele despre conturile si depozitele de siguranta din bancile comerciale bulgare, ale persoanelor suspectate de infractiuni fiscale sau ale companiilor aflate in legatura cu acestia.

"Nu incerc sa ascund ca avem probleme in a ne intelege cu bancile comerciale", a declarat procuror-sef Boris Velchev, dupa incheierea intelegerii cu guvernatorul bancii centrale, Ivan Iskrov. Velchev a mai afirmat ca procurorii au lansat cercetarea unor functionari cu o proasta reputatie, care lucreaza in cadrul unei banci comerciale si care au furnizat informatii false, insa procurorul a refuzat sa mai faca alte comentarii.

Ca prevedere a intelegerii de miercuri, procurorii s-au obligat sa trimita toate bancnotele contrafacute bancii centrale, intr-un interval de trei zile de la efectuarea capturii si sa foloseasca expertiza bancii pentru a-i aduce dupa gratii pe falsificatori.

Guvernul bulgar, condus de socialisti, a marit eforturile de a demonstra ca poate combate frauda fiscala si imbunatati imaginea internationala a Bulgariei, unul dintre centrele est-europene de falsificare a banilor.