Guvernatorul Bancii Nationale a Republicii Moldova si-a dat demisia

Guvernatorul Bancii Nationale a Republicii Moldova (BNM), Dorin Dragutanu, si prim-viceguvernatorul institutiei, Marin Molosag, si-au anuntat luni demisiile, cei doi acuzand politicienii ca nu vor investigarea furtului miliardului de dolari din bancile tarii, relateaza site-ul Agora.

Dragutanu a declarat ca se doreste ca BNM sa devina tap ispasitor in dosarul "furtul de la Banca de Economii". Cei doi au anuntat ca isi dau demisiile din fruntea bancii centrale, dar vor asigura functionarea institutiei pana la numirea unor noi sefi ai bancii centrale, scrie Mediafax.

"Consider ca e momentul potrivit ca unii politicieni sa-si asume raspunderea pentru atacurile pe care le-au declansat. Astazi, eu si vice-guvernatorul BNM, Marin Molosag, am prezentat demisia Presedintelui Parlamentului. In continuare vom asigura interimatul functiei", a declarat Dragutanu. El a aratat ca demisiile au fost deeterminate de presiunile politicienilor.

"Daca nu demisionam riscam sa permitem manipulari care pot afecta stabilitatea financiara si activitatea Bancii Nationale. Timpul va arata cine a stat in spatele acestor atacuri. Asteptam inceputul investigatiei Kroll pentru a arata cine a stat in spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Pana la numirea noii conduceri vom asigura deplina functionare a Bancii Nationale. Cred ca odata ce am fost presati sa plecam exista candidatii pregatiti pentru aceasta functie", a declarat Dorin Dragutanu.

Kroll este cea mai mare companie de investigatii financiare din lume. Cazul a iesit la iveala dupa ce banca centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei banci au acordat imprumuturi in valoare totala de un miliard de dolari, reprezentand 15% din PIB-ul tarii.

Citeste si:
Guvernatorul BNM: Localizarea tarii nu e un activ
Guvernatorul Bancii Nationale...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Institutiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, detin aproape o treime din activele bancare ale tarii, inclusiv bani pentru plata pensiilor. Tranzactiile par ca au fost efectuate in decurs de cateva zile, chiar inaintea alegerilor parlamentare de la sfarsitul lui noiembrie 2014. Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presa, o parte din bani ar fi fost transferati catre patru banci rusesti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri