Administratia de la Kremlin si regimul Bashar al-Assad de la Damasc au semnat in secret un acord prin care armata rusa poate desfasura orice operatiuni militare pe teritoriul Siriei, in scopul apararii intereselor comune, informeaza The Washington Post.

Acordul de sapte pagini, semnat in secret pe 26 august 2015, ofera Rusiei posibilitatea de a avea prezenta militara nestingherita pe teritoriul Siriei. Documentul, tinut secret pana acum, a fost publicat pe site-ul Guvernului Rusiei joi seara, potrivit Mediafax. "Acordul are rolul de a apara suveranitatea, integritatea teritoriala si securitatea Federatiei Ruse si a Republicii Arabe Siriene", precizeaza documentul bilateral.

"Prevederile acordului sunt valabile pe termen nelimitat", a transmis Guvernul Rusiei. Personalul militar rus si echipamentele pot intra in Siria oricand doresc, fara a fi supuse verificarilor, noteaza The Washington Post. Armata siriana are, de asemenea, acces la baze militare ruse.

In virtutea acestui document, Rusia a trimis avioane militare si personal la baza aeriana Hmeimim, situata in regiunea siriana Latakia. Aviatia militara rusa efectueaza din septembrie 2015 raiduri aeriene pe teritoriul Siriei, pentru ajutarea Administratiei Bashar al-Assad. Alianta Nord-Atlantica a denuntat interventia militara rusa, acuzand Moscova ca ataca pozitii ale insurgentilor. Rusia sustine ca bombardeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Statul Islamic.

"Este vorba de un document fara precedent", a admis Konstantin Kosacev, seful Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federatiei Ruse. "Rusia poate inceta oricand operatiunile pe teritoriul Siriei, dar poate mentine prezenta militara oricat vrea", apreciaza analistul militar Aleksandr Golt, citat de AFP.

Citeste si:
Relatiile NATO-Rusia s-au deteriorat in 2015, pe fondul crizei siriene
Relatiile NATO-Rusia s-au...

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Statul Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

Sursa foto: Wead / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia acumuleaza capacitati militare "semnificative" in Siria