Se pare că nimic nu poate opri China de la câștigarea cursei globale pentru instalarea tehnologiei de telecomunicații 5G. Nici interdicțiile guvernamentale, nici pandemia COVID-19. În ciuda acestor provocări mari, atunci când vine vorba de 5G China este de fapt în extindere, în timp ce alte țări sunt afectate de întârzieri.

Nina Xiang este fondatorul China Money Network, o platformă media care urmărește sectoarele de risc și tehnologie din China.

Până la sfârșitul lunii iulie, numărul utilizatorilor 5G din China trecuse deja de 88 de milioane, reprezentând peste 80% din utilizatorii din întreaga lume, cu mult peste ponderea de 70% prognozată anterior pentru întregul an 2020. Până la sfârșitul acestui an, numărul de stații de bază 5G din China este asteaptats să ajungă la aproape un milion, de departe cel mai mare număr la nivel global.

În ciuda faptului că SUA au întrerupt furnizarea de cipuri mobile, compania chineză Huawei Technologies rămâne cel mai bun furnizor de brevete 5G esențiale standard, gigantul telecomunicațiilor fiind setat să rămână un furnizor global de echipamente 5G.

Comparațo acest lucru cu unele regiuni din Marea Britanie, unde vor avea loc întârzieri de până la trei ani a lansării tehnologiei 5G, după ce guvernul a decis să interzica Huawei din rețelele sale. Sau faceți o comparație cu alte zone din Europa, unde se preconizează că pandemia COVID-19 va încetini implementarea 5G cu până la 18 luni. Chiar și SUA par sigure că vor rămâne mult în urma Chinei în cursa 5G, în ciuda faptului că administrația Trump a încearcat să accelereze lucrurile luna trecută, făcând disponibilă o nouă zonă de spectru pentru operatorii de telecomunicații.

Da, rivalitatea 5G amenință să divizeze și mai mult universul digital al lumii prin accelerarea separării SUA-China în mai multe dimensiuni și perturbarea în continuare a lanțurilor globale de aprovizionare. Dar dacă privim dincolo de aceste complicații geopolitice și ne concentrăm în schimb pe certitudinea pe care o oferă poziția dominantă a Chinei în 5G, atunci perioada actuală poate fi văzută și într-o lumină mai constructivă și mai benefică.

Lumea nu trebuie să sufere sau să se despartă doar pentru că China conduce în tehnologia wireless de ultimă generație. În domeniul inovării internetului pentru consumatori, tot ce va face conducerea 5G a Chinei este să își consolideze rolul emergent ca inovator, la fel cum a făcut-o în timpul erei internetului mobil 4G, când China a început să introducă idei noi în anumite domenii înaintea altora.

Bike-sharing este un exemplu. Aceste inovații unice s-au răspândit în curând în alte colțuri ale lumii, permițând surferilor din California să închirieze scutere electrice cu telefoanele lor și permițând tinerilor profesioniști din Indonezia să foloseasca un taxi, să comande și să plătească pentru o masă folosind aceeași aplicație.

Ceea ce înseamnă programul avansat al Chinei în implementarea 5G este că antreprenorii din China vor putea experimenta primii aplicațiile utilizatorilor la scară largă.

Este cunoscut faptul că toate aplicațiile de succes testate în China -- fie că este vorba de realitate augmentată sau de noi experiențe în jocuri – vor fi introduse mai târziu în alte țări.

Se afirmă adesea că aplicațiile industriale ale 5G vor aduce schimbări revoluționare, cum ar fi fabricile inteligente unde viteza super rapidă a tehnologiei 5G și latența redusă vor permite o producție mai flexibilă, mai eficientă și mai inteligentă. Dar China, care în prezent generează 28,4% din producția globală -- mult mai mare decât cea generată de SUA de 16,6% -- era deja bine poziționată pentru a beneficia cel mai mult de astfel de schimbări. Iar în calitate de cel mai mare exportator, care reprezintă 13,45% din comerțul mondial, China poate continua să îmbunătățească calitatea produselor pe care le exportă în beneficiul consumatorilor din întreaga lume.

În zonele care includ orașe inteligente, servicii medicale și mașini autonome, China poate servi drept teren de testare pentru încercări și retusuri. Ce funcționează, ce nu și ceeA ce 5G poate facilita cel mai bine pentru aceste revoluții pe termen lung sunt întrebări care vor primi răspuns doar prin experimente din viața reală.

Imaginați-vă un accident care implică un autobuz autonom pe un drum public din China, care avertizează restul lumii că astfel de situații de trafic mixt nu sunt cea mai bună abordare pentru conducerea autonomă. Cu cât China este mai mult timp lider, cu atât mai valoroase aceste lecții vor fi pentru alte țări.

Desigur, poziția de lider a Chinei în domeniul 5G nu va fi doar pozitivă. Modul de asigurare a securității, de protejare a confidențialității datelor și de control al riscurilor vor fi preocupări presante pe care multe companii și mulți legiuitori internaționali va trebui să le abordeze de urgență.

Cu toate acestea, în timp ce tehnologia de supraveghere care formează o parte cheie a oricărui proiect smart city este în mod clar un subiect amplu, teama că Beijingul poate exporta autoritarism în întreaga lume prin vânzarea de tehnologie de supraveghere este la fel de credibilă ca ideea că SUA poate exporta democrația prin vânzarea mai multor Big Mac-uri și princ creșterea numărului de spectator ai filmelor de la Hollywood.

Există întrebări etice îngrijorătoare în jurul utilizării tehnologiei de supraveghere. Dar cea mai bună soluție este să avem un cadru de reglementare global pentru a le aborda, cum ar fi Regulamentul general al UE privind protecția datelor. Dar când vine vorba despre a vedea mai multe inovații tehnologice care ies din China, restul lumii ar trebui să se relaxeze. După cum a arătat era internetului mobil, China poate inova pe cont propriu, fără a provoca rău.

Era 5G poate ajuta China să devină o forță și mai mare în inovare. Unele dintre aceste invenții vor ridica întrebări dificile, dar unele vor fi la fel de bune pentru public ca și cele aduse de multe dintre lucrurile care au ieșit din Silicon Valley. Să ai motoare duale sau multiple ale inovării nu este un lucru rău.

Sursă: https://asia.nikkei.com/Opinion/How-China-winning-the-race-to-install-5G-will-be-good-for-the-world

Imagine: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri