Banca britanica Barclays Plc a contactat grupul bancar olandez ABN Amro pentru o eventuala fuziune ce ar da nastere unui gigant bancar mondial cu o valoare de 80 miliarde lire sterline (155 miliarde dolari), scrie presa britanica

Cotidianul britanic The Sunday Times a precizat potrivit NewsIn ca Barclays, cel mai mare grup bancar din lume din punct de vedere al activelor detinute, a contactat cea mai mare banca olandeza, ABN Amro, la putin timp dupa ce fondul de investitii TCI a cerut impartirea ABN Amro in mai multe divizii sau fuziunea acesteia cu alt grup bancar.

Discutiile dintre cele doua grupuri se afla abia la inceput si ca deocamdata fuziunea nu este decat o optiune indepartata. Barclays este "foarte interesata de salvarea grupului ABN, momentan confruntat cu multe probleme", mai scrie ziarul citat. Purtatorii de cuvant al celor doua banci au refuzat sa comenteze.

Articolul publicat in cotidianul britanic, care nu citeaza surse, afirma ca cele doua banci au negociat o astfel de solutie in urma cu doi ani. Un alt cotidian britanic, The Sunday Telegraph, scrie ca cele doua grupuri au avut luna trecuta discutii in acest sens.

Majoritatea analistilor considera ca ABN Amro ar putea fi dezmembrata sau vanduta. Fondul de investitii TCI a afirmat in luna februarie ca banca este subevaluata, cerand fuziunea sau vanzarea institutiei olandeze sau renuntarea la anumite active detinute de aceasta.

Barclays nu si-a tinut secrete planurile de expansiune pe plan international, iar jumatate din profiturile obtinute in 2006 au fost generate de piata externa, fata de anul 2004, cand doar un sfert din profituri au fost obtinute astfel.

Analistii afirma ca o fuziune a ABN cu Barclays ar fi logica din punct de vedere strategic, insa ar fi greu de implementat. Barclays ar fi cel mai interesat in principal de diviziile olandeze, italiene si americane ale ABN, precum si de operatiunile din Asia ale grupului olandez.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Banii americanilor transformă vânătoarea măștilor într-un Vest Sălbatic
Setari Cookie-uri