Ministrii transportului din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat semnarea unui acord aerian istoric care liberalizeaza zborurile transatlantice intre UE si Statele Unite, dar au amanat intrarea sa in vigoare pana la 30 martie 2008, scrie presa internationala.

Comisarul european pentru transporturi Jacques Barrot a confirmat ca acordul "cer deschis" a fost incheiat, fara a vorbi despre amenajarile acordate la cererea Marii Britanii. Acordul "cer deschis" urmeaza sa fie semnat la summitul UE-SUA prevazut la Washington la 30 aprilie, au precizat ministrii europeni intr-o conferinta de presa.

Acordul ar fi trebuit sa intre in vigoare din 28 octombrie. Ministrul german al transporturilor WolfgangTiefensee a precizat in cursul unei conferinte de presa ca Cei 27 au tinut cont de o cerere a Marii Britanii de a amana intrarea in vigoare a acordului.

Londra a dorit o perioada de tranzitie pentru aeroportul de la Heathrow pana in mai 2008, data prevazuta pentru deschiderea unui al cincilea terminal, potrivit mai multor surse europene.

Cei 27 au amintit ca o a doua faza de negocieri este prevazuta pentru a obtine un echilibru mai bun in domeniile-cheie, precum proprietatea companiilor americane. "Este un acord bun, este bun pentru pasageri si pentru companiile aeriene", a aratat comisarul european.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Mesaj pentru romanii care vor sa emigreze: Fara voi, meciul e pierdut!