Invazia Rusiei în Ucraina a generat efecte colosale și pentru cetățenii din Rusia, care se văd acum nevoiți să plece din țară. După ce Rusia a fost pusă la colț din punct de vedere economic, cetățenii de rând din Rusia încep să plece rând pe rând în alte țări, ca să nu ducă o viață în care cenzura și creșterile uriașe de prețuri să le dicteze traiul de zi cu zi. O bună parte din forța de muncă activă din Rusia a rămas fără loc de muncă, în contextul în care, rând pe rând, companiile occidentale care aveau operațiuni în Rusia s-au retras aproape fără ezitare din țara condusă de Vladimir Putin.

Georgia, Turcia și Armenia, printre țările în care rușii au fugit

În fața parlamentului Georgiei, Yevgeny Lyamin ridică cutii cu haine și pachete de mâncare pe care le pune într-un camion care duce ajutoare în Ucraina. El este unul dintre cei peste 25.000 de ruși care au sosit în Georgia, la scurt timp de la invazia Rusiei în Ucraina. Mulți pot fi văzuți rătăcind prin Tbilisi (capitala Georgiei), cu valizele și adesea chiar cu animalele de companie, bătând la ușile hotelurilor și unităților de cazare.

Yevgeny Lyamin a vorbit cu jurnaliștii de la BBC, care nu au putut să nu observe o panglică roș-galbenă, în culorile steagului ucrainean, care atârna de haina sa. Această panglică l-a adus, însă, în arestul poliției, după ce a protestat pe străzile din țara mamă, în semn de solidaritate cu suferința ucrainenilor bombardați.

„Am înțeles că cel mai bun mod de a acționa împotriva regimului lui Putin ar fi emigrarea mea din Rusia. Este responsabilitatea mea să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe ucraineni”, a precizat Yevgeny Lyamin, un tânăr de 23 de ani care a terminat Facultatea de Științe Politice.

Exodul nu se oprește la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești, așa că se îndreaptă către țări în care zborurile sunt încă permise și unde nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți au fugit în Armenia.

„Un zbor dus către Istanbul ne-a costat pe mine și pe soțul meu mai mult decât venitul nostru lunar combinat”

Potrivit unei estimări realizate de un economist rus, până la 200.000 de ruși și-au părăsit țara de la începutul războiului.

Bielorușii sunt și ei într-o situație similară, fugind de represiune și de sancțiunile occidentale impuse guvernului autoritar condus de Alexander Lukașenko, prin prisma colaborării sale cu Vladimir Putin.

Acest lucru a determinat creșterea prețurilor pentru zborurile luate last-minute și a unităților de cazare în principalele orașe gazdă, cum ar fi Istanbul și capitala Armeniei, Erevan.

„Un zbor dus dus către Istanbul ne-a costat pe mine și pe soțul meu mai mult decât venitul nostru lunar combinat”, a spus Anya, care nu a vrut să-și dea numele de familie.

Pentru ea momentul deciziei a venit cu o nouă lege a „trădării de stat” care a intrat în vigoare în Rusia. Oricine își exprimă sprijinul pentru Ucraina s-ar putea confrunta cu pedepse de până la 20 de ani de închisoare și Anya credea că ar putea fi o țintă.

Frica de frontiere închise, represiunea politică și serviciul militar forțat este în ADN-ul nostru. Îmi amintesc că bunica îmi spunea povești despre starea de frică în care trăiau pe vremea lui Stalin. Din păcate și acum o trăim", a spus ea.

Mulți dintre noii emigrați sunt profesioniști din industria tehnologiei care pot lucra de la distanță. Un dezvoltator de jocuri video pe care BBC l-a întâlnit la o cafenea în Tbilisi, a relatat că el și majoritatea oamenilor pe care îi cunoștea nu erau de acord cu politica rusă. Din păcate, însă, orice protest din Rusia este suprimat violent.

Singurul mod prin care putem protesta este să părăsim țara, să ne luăm abilitățile și banii cu noi. Aproape toți cei din cercul nostru au luat o decizie similară”, a spus Igor (un nume care nu este cel real, oferit pentru protecția identității). Bărbatul plănuiește să părăsească în curând și capitala Georgiei, pentru că nu se simte binevenit.

Numeroase persoane care și-au pus la închiriat locuințele pe Airbnb au refuzat să le deschidă ușile cetățenilor ruși și belaruși care căutau cazare.

„Nu accept oamenii ruși și din Belarus”, a spus o gazdă unui cuplu din Belarus.

„Ei cred că fugim din Rusia pentru că Apple Pay nu mai funcționează acolo”, s-a plâns Igor. „Nu alergăm după confort, am pierdut totul acolo, suntem practic refugiați. Geopolitica lui Putin ne-a distrus viețile”, a mai adăugat acesta.

De la începutul războiului, Tbilisi a avut loc unele dintre cele mai mari mitinguri în sprijinul Ucrainei. Un sondaj recent a constatat că 87% dintre georgieni consideră războiul din Ucraina ca pe propriul lor război cu Rusia.

Dar mulți georgieni sunt neliniștiți de acest aflux dramatic de ruși, deoarece se împlinesc mai puțin de 14 ani de când liderul Rusiei a invadat Georgia.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri