O diferență de doar o literă între numele a celor doi indivizi considerați cei mai bogați oameni din istoria civilizației. Unul antreprenor de succes, contemporan cu noi, care vrea să colonizeze spațiul. Celălalt, un împărat în secolul al XIV-lea, care stătea la propriu pe un munte de aur și care aproape a adus în faliment economia Egiptului.

Coincidență sau nu, cei doi s-au născut pe continentul african. Bogățiile lor sunt greu de imaginat de omul de rând, dar atât Mansa Musa, cât și Elon Musk își dispută titlul de cel mai bogat om din istorie. Unul în Africa de Sud modernă, celălalt în Imperiul Mali în urmă cu aproape 700 de ani.

Trebuie luat în considerare faptul că datele problemei sunt sensibile și ușor de contestat în ambele direcții.

Elon Musk era declarat de către cei de la Forbes încă din toamna anului trecut ca fiind cel mai bogat om din toate timpurile, după ce averea sa era estimată la 271,5 miliarde de dolari, la 25 octombrie 2021. La începutul lunii aprilie 2022, averea CEO-ului Tesla, totodată fondator al SpaceX, era reevaluată și estimată la 300 de miliarde de dolari, Forbes reiterând ideea că excentricul miliardar care și-a făcut în ultima vreme un obicei din a dormi pe la prieteni, deoarece și-a vândut toate casele, este cel mai bogat om din istorie.

Dar dacă dai căutare pe Google cu „cel mai bogat om din istorie”, indiferent dacă o faci în română sau în engleză, rezultatele ne indică altceva, iar cele mai multe surse îl numesc pe Mansa Musa sau Mansa I al Imperiului Mali, ca fiind deținătorul acestui titlu.

Mansa Musa a domnit între 1321 și 1337, conducând Imperiul Mali, care la acea vreme cuprindea teritorii importante din ceea ce reprezintă în prezent statele Guinea, Senegal, Mauritania, Gambia și statul modern Mali.

Este supranumit de multă lume ca fiind cel mai bogat om din istorie, dar, evident, acest statut poate fi contestat cu ușurință, însă elementele care-i leagă pe Musa și Musk și elementele care-i diferențiază sunt interesante.

Argumentele pro și contra în cazul lui Musa

Averea lui Musa este foarte greu de confirmat ținând cont că a trăit acum aproape 700 de ani, dar majoritatea estimărilor făcute indică o avere de peste 400 de miliarde de dolari, dacă am fi să-i transpunem averea în zilele noastre.

Istoricii occidentalii contestă aceste cifre, afirmând că o evaluare exactă a averii lui Mansa Musa este imposibil de făcut, date fiind informațiile disponibile. Nu lipsa lor este problema, ci obiceiul fostului împărat de a se lăuda cu averea pe care o avea, spunând de multe ori că „aurul crește în regatul lui ca plantele”. O afirmație exagerată, dar surse istorice arabe spune că Musa ar fi avut chiar mai mult aur decât s-ar crede.

Catalan Atlas BNF Sheet 6 Mansa Musa (cropped)

(sursa foto - Commons Wikimedia)

Principala problemă este dată de aceea că nu poate fi delimitată concret averea personală de cea a monarhiei. Deși nu erau bogățiile personale, dată fiind poziția lui de împărat, Musa putea dispune de orice resursă pe care imperiul i-o punea la dispoziție. Cel mai probabil, pentru că dispunea de toate bogățiile imperiului său, Musa a rămas celebru în istorie pentru pelerinajul lui către Mecca, din 1324.

În drumul său către orașul sfânt al musulmanilor a trecut prin Egipt, unde a petrecut o perioadă de timp în Cairo. Aici, Mansa Musa, recunoscut și pentru generozitatea sa, a început să împartă atât de mult aur celor săraci, dar și să cheltuiască pe cont propriu cantități uriașe din metalul prețios pentru a cumpăra tot felul de suveniruri.

Din cauza acestor obiceiuri, prețul aurului în Egipt coborâse de la 25 de dirhami de argint, la sub 22 de dirhami de argint într-un timp foarte scurt. O depreciere bruscă și care a afectat economia egipteană de la acea vreme. Timp de 12 ani, prețul aurului nu și-a mai revenit.

Mai mult, Musa era un iubitor de moschei, comandând frecvent construcția uneia noi în fiecare zi de vineri.

Acest comportament confirmă faptul că Musa nu-și făcea griji în niciun fel în ceea ce privește sărăcirea averii lui sau a imperiului pe care-l conducea și care-i punea la dispoziție toate resursele de care avea nevoie. În contextul în care Musa folosea averea monarhiei ca fiind una personală, atunci afirmațiile că a fost cel mai bogat om din istorie s-ar putea dovedi adevărate.

Ce-l favorizează în această comparație pe Musa este faptul că acesta dispunea de aur, de ceva palpabil, pe metalul în baza căruia națiunile moderne își eliberează monedele naționale. După cum probabil știți, respectându-se modelul ideal, bancnotele nu sunt altceva decât note de valoare, care este calculată în funcție de rezervele de aur sau de argint din trezoreriile naționale. În fapt, bancnotele nu sunt altceva decât promisiunea de plată în aur sau argint. În epoca modernă, lumea tinde să creadă că valoarea este dată de teancul de hârtie sau de plastic, când, de fapt, valoarea nominală pe care o poartă depinde de mult mai mulți factori.

Astfel, ținând cont de palpabilitatea averii lui, Musa este în avantaj în comparație cu Musk, dar ținând cont de averea strict personală, care includea circa 18 tone de aur, în zilele noastre, această cantitate ar fi evaluată undeva între 950 de milioane și 1 miliard de dolari.

Argumentele pro și contra în cazul lui Musk

Elon Musk nu este departe de nivelul de avere estimat în cazul lui Mansa Musa. La modul în care a crescut averea lui Musk în ultimele luni, saltul la 400 de miliarde de dolari nu este atât de greu. Estimările sunt chiar foarte optimiste în cazul lui Elon Musk, despre care se vorbește că ar putea deveni primul „trilionar” din istorie în 2024. Dacă previziunile se adeveresc, în acel moment, Elon Musk nu va mai avea niciun contestatar.

Elon Musk

(Sursa foto - Shutterstock)

Un argument pro Elon Musk ar fi acela că deține două companii uriașe, Tesla și SpaceX. Prima a revoluționat industria auto, determinându-i pe toți constructorii mari de mașini să urmeze drumul ales de Elon Musk, acela de a crede într-un model de propulsie propus încă de acum 100 de ani, dar pe care industria auto clasică la descurajat.

SpaceX nu este doar o companie care are contracte de zeci de miliarde de dolari cu NASA pentru diverse programe spațiale ale guvernului american, ci este o inițiativă a lui Elon Musk de a „ieftini” spațiul cosmic.

Tehnologiile dezvoltate de compania lui au redus semnificativ costurile de lansare de sateliți în orbită sau de transportare a astronauților în spațiu, datorită dezvoltării echipamentelor care pot fi reutilizate. Sistemele de propulsie SpaceX pot fi reutilizate, reducând la aproape 10% costurile unei lansări în comparație cu fostele sisteme folosite de NASA. Mai mult, dacă e să comparăm cu costurile din anii 60 ale rușilor, care foloseau și atunci rachetele Soyuz, costurile SpaceX sunt cu 97% mai mici.

Mai mult, Elon Musk vrea să ducă oameni pe Marte și să construiască o bază în care să fie staționați astronauții trimiși de SpaceX, ceea ce va deschide o nouă linie de business, care va transforma compania fondată în 2002 de Elon Musk într-o afacere extrem de valoroasă.

În aceste condiții, chiar dacă averea lui este estimată abia în jurul a 300 de miliarde de dolari, averea potențială a lui Elon Musk este greu de imaginat, pentru că nu știm încă unde pot ajunge afaceri precum Tesla și SpaceX ca valoare de piață.

Nu trebuie exclus nici faptul că Elon Musk mai are și alte afaceri. The Boring Company, Hyperloop, Neuralink sau OpenAI, care tratează alte probleme ale societății actuale și care ar putea schimba radical modul nostru de viață.

The Boring Company propune un sistem de transport subteran care să fie la fel de rapid și mai puțin poluant decât cel aerian. Hyperloop propune construcția de linii de transport, să le spunem feroviare, care, de asemenea, se vor o alternativă mai ieftină și mai puțin poluantă la transportul aerian. Neuralink este modul lui Elon Musk de a anticipa viitorul implanturilor cibernetice în corpul uman, în timp ce OpenAI are ca scop dezvoltarea inteligenței artificiale. Această ultimă antrepriză este una non-profit, dar nu poți ști niciodată ce idei îi pot veni lui Elon Musk pentru a dezvolta un business bazat pe AI.

Chiar dacă nu a devenit în cifre absolute cel mai bogat om din istorie, poate fi considerat deja cel mai bogat ținând cont de portofoliu de companii pe care le deține sau în cadrul cărora deține acțiuni.

Și aici ajungem la diferența majoră dintre Musk și Musa. În timp ce al doilea se baza pe bogăția adusă de un material valoros în societatea umană, averea lui Elon Musk este în mare parte pur teoretică. Cea mai mare parte a averii lui stă în active mobiliare, adică în acțiuni, a căror valoare poate scădea la fel de ușor pe cât poate crește.

De asemenea, nu putem trece cu vederea nici cea mai scumpă achiziție realizată de omul de afaceri cu origini sud-africane, a cărui ofertă de circa 44 miliarde de dolari de a prelua Twitter a fost acceptată. Este o sumă uriașă, iar business-ul Twitter poate fi dezvoltat în continuare, în așa fel încât Elon Musk să câștige și mai mulți bani.

Verdictul final va fi greu de dat

Ca să concluzionăm, Musa își permitea să împartă lingouri de aur pe străzile din Cairo, afectând grav economia unei țări doar cu obiceiurile sale de a cheltui bani și de a oferi aur săracilor. Izvoarele arabe spun că economia egipteană ar fi fost la un prag de colaps din cauza generozității și largheței lui Musa.

De cealaltă parte, Elon Musk pare să dețină „atingerea lui Midas” celebrul rege din mitologia greacă despre care se spunea că orice atingea se transforma în aur. Dacă în cazul lui Midas această abilitate s-a dovedit a fi un blestem, în cazul lui Elon Musk este un avantaj, deoarece prea puțin dintre afacerile excentricului antreprenor au eșuat. Cel mai notabil eșec al lui fiind acela că nu a reușit să lanseze o afacere de dulciuri pentru ai dovedi lui Warren Buffett că poate să se producă cele mai delicioase bomboane din lume.

Ținând cont de istoricul său, Elon Musk pare puțin probabil să se expună unui risc atât de mare încât averea lui personală să mai scadă, având în portofoliul său atâtea afaceri care să o susțină.

Voi cine credeți că a fost cel mai bogat om din istorie, Musa sau Musk? Sau John D Rockefeller? Despre care s-ar fi spus că ar fi avut o avere, estimată în zilele noastre, tot undeva la 400 de miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri