Scenariul unei ierni 2022-2023 fără gaze rusești devine tot mai plauzibil, iar Comisia Europeană pregătește un plan de rezervă în acest sens. Planul nu e încă public, însă neoficial au apărut deja informații privind conținutul său - dar și avertismente ca UE să nu cedeze la șantajul energetic al Kremlinului.

Uniunea Europeană pregătește un plan pentru situația în care Rusia ar stopa complet livrările de gaze naturale, a anunțat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit Financial Times. În acest context, UE stochează rapid cât mai mult gaz cu putință și încearcă să găsească chiar în cursul lui 2022 surse alternative pentru importurile de gaze.

Însă, avertizează oficialul, va fi nevoie de mai mult dacă Rusia oprește complet livrările de gaze. După Polonia, Bulgaria și Finlanda, care au rămas fără gaze pentru că au refuzat să plăteasc în ruble, ”orice stat membru poate fi la rând”, a spus Simson.

Citește și: Importurile din Rusia furnizează aproape un sfert din necesarul de energie al UE. Care este situația României

Gaze raționalizate pentru consumatorii industriali

Planul elaborat de Comisia Europeană ar include măsuri de raționalizare a gazelor pentru consumatorii industriali, protejând în schimb consumatorii casnici, au afirmat sursele FT. Industria reprezintă 27% din consumul de gaze al Uniunii, cei mai mari consumatori fiind industria chimică, cea ceramică și cea alimentară. Comisia spune că va prioritiza producătorii de produse alimentare și sanitare.

Simson susține că, până la finele lui 2022, este fezabilă substituirea a două treimi din importurile de gaze rusești cu surse alternative. Însă, scrie Wall Street Journal, discuțiile în acest sens cu Algeria, Qatar și Libia nu au ajuns încă la niciun rezultat, din cauza unei combinații de factori economici, politici, geopolitici, dar și de mediu.

Șantajul energetic al Kremlinului s-ar putea întoarce împotriva Rusiei

Pe de altă parte, costul tăierii gazelor ar fi foarte mare și pentru Rusia. 71% dintre exporturile acestei țării sunt către UE, iar energia reprezintă peste 60% din valoarea lor. În plus, capacitățile de rusești de stocare a gazelor se vor umple rapid iar dacă nu le exportă, Kremlinul va fi nevoit să oprească producția lor.

Citește și: Cât de dependentă este economia europeană de importurile din Rusia. România, deficit comercial de peste 2 miliarde de euro în 2021

Unul dintre cei care susțin că Europa nu ar trebui să cedeze șantajului rusesc este miliardarul George Soros. ”Europa e singura lor piață. Dacă nu exportă în Europa, vor trebui să oprească producția de gaze din Siberia. Asta implică circa 12.000 de puțuri. Durează să le oprești iar odată oprite, e și mai dificil să fie pornite, din cauza echipamentelor învechite“, a afirmat Soros, citat de CNBC.

Statistic: Leading countries based on natural gas production in 2020 (in billion cubic meters) | Statista
Find more statistics at Statista

Noi surse alternative de gaze naturale pentru Europa

Surprinzător, o soluție ar putea fi chiar Ucraina. Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, aceasta are cele mai mari rezerve de gaze din Europa după Norvegia.

O altă variantă luată în considerare, scrie Bloomberg, este gazul din Israel. Acesta ar putea fi exportat către UE după ce ar fi transformat în LNG (gaz lichefiat) în Egipt.

Sursa foto: Quinten de Graaf / Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri