Compania a precizat ca profitul net a crescut pana la 58,1 miliarde tenge (472 milioane dolari) in primul semestru al acestui an, iar productia de petrol a atins 4,9 milioane tone, cu 288.000 tone peste nivelul inregistrat in primul semestru al 2006.

"Aceasta crestere s-a datorat in mare parte achizitiei unei participatii de 50% din grupul Kazgermunai, finalizata la data de 24 aprilie 2007", a precizat compania in comunicat.

Subsidiara de productie si prospectiuni petroliere a KazMunaiGaz, listata la Londra, a precizat ca veniturile sale au crescut cu 3,6%, pana la 209,9 miliarde tenge.

Compania nationala petroliera a Kazahstanului, KazMunaiGaz, a cumparat grupul Kazgermunai, al optulea producator de petrol si gaze naturale din Kazahstan, de la compania care o detinea anterior, in luna aprilie 2007.

In 2006, productia de petrol a Kazgermunai s-a ridicat la aproximativ trei milioane tone pe an, detinand rezerve dovedite de 40,7 milioane tone in septembrie 2006.

KazMunaiGaz a precizat ca a livrat 4,8 milioane tone de petrol, inclusiv 3,7 milioane tone destinate pietelor externe, in crestere cu 13,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in acest calcul nefiind luata in calcul contributia grupului Kazgermunai.

Citeste si:

"O astfel de majorare a vanzarilor pe plan extern s-a datorat reducerii temporare a consumului pe plan intern, si nu va continua si in a doua jumatate a anului 2007", reiese din comunicat.

Compania KazMunaiGas E&P, detinuta in proportie de 61% de compania petroliera de stat KazMunaiGaz, detinea la sfarsitul lunii iunie fonduri de peste 2,6 miliarde dolari in numerar si active, fiind foarte interesata de achizitii.

Grupul planuieste sa exercite o optiune privind achizitia a 50% din grupul CITIC Canada Petroleum Ltd., cunoscuta anterior sub numele de Nations Energy Co Ltd., si se afla in proces de finalizare a unei tranzactii prin care va cumpara 33% din grupul PetroKazahstan, cu sediul tot in Canada, analistii estimand ca aceasta afacere s-ar putea ridica la 1,4 miliarde dolari.

Pe 27 august, KazMunaiGaz (KMG), companie petroliera cu capital de stat din Kazahstan, a preluat 75% din The Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding, tranzactie ce a conferit intregului grup Rompetrol (TRG) o valoare de 3,616 miliarde dolari.