Cresterea economica a zonei euro va fi probabil destul de solida in primele trei luni din 2008, dar inflatia se va inflama peste asteptari, a spus un membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), Nicholas Garganas.

BCE supravegheaza stabilitatea preturilor si va face tot ce este necesar sa impiedice o crestere a anticipatiilor inflationiste, a spus Garganas, citat de Reuters.

"Riscurile privitoare la accentuarea inflatiei nu numai ca se intensifica, dar au inceput sa se materializeze", a spus Garganas, seful bancii centrale a Greciei si membru al consiliului guvernatorilor BCE.

Inflatia anuala din zona euro a ajuns la 2,6%, semnificativ peste tinta BCE, si ar putea sa se inflameze spre sfarsitul anului, inainte de a stagna si de a incepe sa se tempereze in a doua parte a lui 2008, potrivit estimarilor lui Garganas.

"Cred ca inflatia se va mentine la niveluri mai ridicate fata de asteptarile noastre pana la sfarsitul lui 2007 si in prima jumatate a anului viitor si ma astept sa inceapa sa se tempereze in a doua jumatate a anului 2008", a mai spus seful bancii centrale a Greciei.

Este improbabil ca statisticile lunare privind inflatia sa arate, pana in a doua parte a anului viitor, o temperare a cresterii preturilor in conformitate cu nivelul de aproape 2% tintit de BCE.

In legatura cu estimarile sale de politica monetara, Garganas s-a mentinut in apropierea opiniei exprimate de seful BCE, Jean-Claude Trichet, la o conferinta de presa in 8 noiembrie.

"Suntem vigilenti si vom lua orice masura este necesara ca sa ne asiguram ca nu se materializeaza efectele secundare si ca asteptarile privitoare la inflatie se mentin la un nivel consistent cu stabilitatea preturilor", a mai spus Garganas.

BCE a estimat ca inflatia se va mentine in jur de 2% in 2007 si in 2008 in ultimul set de proiectii publicate in septembrie. Prognozele BCE au fost insa publicate inainte de scumpirea alimentelor si de cea - recenta - a petrolului pana la aproape 100 dolari/baril.

BCE trebuie sa creeze un echilibru intre riscurile accentuarii inflatiei si pericolul mai mare al unei incetiniri a cresterii economice, in contextul crizei de pe pietele internationale de credit, declansata de turbulentele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

BCE si-a mentinut dobanda de politica monetara la un nivel de 4% din iunie, iar majoritatea analistilor chestionati de Reuters estimeaza ca nu va fi nicio schimbare pana anul viitor.

Seful BCE, Jean-Claude Trichet, a avertizat in 8 noiembrie ca va exista o "cocoasa" temporara a curbei inflatiei, dar nu a precizat care va fi dimensiunea acesteia. Banca Centrala Europeana isi va actualiza prognozele pentru inflatie si cresterea economica in 6 decembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Furtuna de toamna: Ce evenimente vor marca pietele financiare