Economia zonei euro este posibil să se contracte în trimestrul al treilea şi nu va reveni pe creştere prea curând, în contextul în care efectele campaniei de majorare a dobânzilor încep să devină mai clare, arată rezultatele unui sondaj, conform Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a crescut în luna septembrie până la 47,1 puncte, de la o valoare de 46,7 puncte în luna august, cea mai redusă valoare din ultimele 33 de luni.

Este vorba de o cifră sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei iar analiştii de la Hamburg Commercial Bank estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,4% în acest trimestru, o performanţă mai slabă decât stagnarea preconizată de analiştii intervievaţi de Reuters.

Scenariul unei recesiuni este din ce în ce mai clar în zona euro. Spre deosebire de situaţia din iarna dintre 2022/23 slăbiciunile economice nu sunt concentrate numai în Germania, care a fost afectată în mod deosebit de preţurile mari la energie. Majorarea dobânzii de referinţă a BCE cu 450 de puncte de bază încetineşte economiile în toate ţările din zona euro.

Christoph Weil, analist la Commerzbank

Primele două economii din zona euro sunt principalele motive ale încetinirii activităţii economice, potrivit S&P Global. Încetinirea activităţii economice în Germania, cea mai mare economie a Europei, arată spre o contracţie din cauza unui declin susţinut al cererii pentru bunuri şi servicii. Între timp sectorul serviciilor din Franţa a înregistrat o contracţie severă în luna septembrie, în contextul în care diminuarea cererii şi comenzilor noi a afectat a doua mare economie din zona euro.

Inflaţia ridicată şi creşterea economică modestă au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru a zecea oară la rând. Ca urmare a decizie adoptate săptămâna trecută, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri