FOMC a efectuat miscarea de politica monetara in contextul revizuirii in scadere a perspectivelor privitoare la cresterea economica si accentuarii riscurilor care ameninta economia, arata un comunicat al bancii centrale americane.

In timp ce conditiile de pe pietele de finantare pe termen scurt s-au relaxat oarecum, conditiile de pe pietele financiare mai largi s-au deteriorat in continuare, iar creditarea s-a inasprit pentru unele dintre afaceri si pentru o parte a populatiei, explica banca centrala americana.

Mai mult decat atat, informatiile economice ulterioare indica o accentuare a problemelor declansate din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc, ca si o agravare a problemelor de pe piata muncii.
FOMC estimeaza ca inflatia se va tempera in urmatoarele trimestre, dar va fi necesara monitorizarea atenta a evolutiilor legate de inflatie.

"Cresterea economica se confrunta cu riscuri considerabile", mai arata comunicatul Federal Reserve.
"Comitetul de politica monetara va continua sa evalueze efectele evolutiilor de pe piata financiara si alte evolutii ale perspectivelor economice si va actiona adecvat si la timp, abordand riscurile", mai scrie banca centrala americana.

Citeste si:

Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, a decis in septembrie 2007 scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5%, de la nivelul de 5,25%, intr-un efort de a proteja economia de criza din sectorul creditelor ipotecare si de turbulentele generate de aceasta.

Decizia Federal Open Market Committee, comitetul de politica monetara al Federal Reserve, coborase astfel rata dobanzii la imprumuturile pe o zi (overnight) la nivelul de 4,75%, cel mai mic nivel atins din mai 2006. Aceasta fusese prima scadere a dobanzii interbancare, principalul instrument prin care Fed influenteaza economia, facuta din iunie 2003 si, totodata, prima reducere cu 0,5% efectuata din noiembrie 2002.

Decizia de marti reprezinta a patra micsorare a dobanzii de politica monetara a bancii centrale americane, cu incepere din septembrie 2007, cu scopul de a tempera problemele create ca urmare a crizei creditelor.