Petrolul "light sweet crude", cu livrare in iunie, s-a scumpit cu 16 centi, la 120,16 dolari pe baril, dupa ce a crescut in sedinta de ieri de la New York pana la un nivel record de 120,36 dolari pe baril, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iunie, a crescut cu 20 centi, la 118,19 dolari pe baril, dupa ce a atins un record de 118,58 dolari pe baril.

"Cresterea este sustinuta de catre starea aprovizionarii, piata fiind foarte sensibila la orice intrerupere a livarilor", a declarat Mark Pervan, analist la Australian & New Zealand Bank.

Citeste si:

Incertitudinile geopolitice in Iran au contribuit la scumpire, dupa ce al patrulea producator mondial de petrol a anuntat ca nu va lua in calcul ofertele marilor puteri ale lumii, ce doresc sa ii restrictioneze dreptul de a avea arme nucleare.

La aceasta situatia se adauga si atacurile militantilor din Nigeria, al optulea exportator de petrol al lumii, unde Royal Dutch Shell a inchis o parte din capacitatea de productie dupa atacurile militantilor din weekend.

Piata va urmari si raportul saptamanal privind stocurile americane de petrol.