Vanzarile cu amanuntul din Germania au scazut neasteptat in aprilie, pentru a doua luna consecutiv, sugerand unele slabiciuni ale economiei regiunii, rezistenta pana acum la tendinta mondiala de incetinire,in ciuda accentuarii presiunilor inflationiste.

Dolarul a fost sustinut de o crestere a randamentelor la obligatiuni in Statele Unite si de ieftinirea petrolului, moneda apreciindu-se puternic in aceasta saptamana, dupa ce statisticile americane au diminuat ingrijorarile legate de evolutia economiei.

"Euro s-a depreciat pe fondul scaderii vanzarilor cu amanuntul din Germania, si scaderea pretului petrolului are de asemenea un impact asupra raportului euro/dolar", a declarat Kenneth Broux, economist al pietei din cadrul Lloyds TSB Financial Markets.

Acesta a adaugat ca statisticile privitoare la inflatia din zona euro, care urmeaza sa fie publicate vineri, vor indica probabil o intensificare a presiunilor inflationiste, ceea ce ar putea sustine ideea ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va majora dobanda de politica monetara de la nivelul actual de 4%, in ciuda unei incetiniri a cresterii economice.

Citeste si:

Se estimeaza ca statisticile inflatiei din zona euro vor indica un nivel anual de 3,5% in mai, in urcare fata de 3,3% in aprilie, pe fondul scumpiriialimentelor si petrolului. O asemenea cifra ar fi imediat sub recordul de 3,6% inregistrat in martie.

Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,5480 dolari/euro, aproape de valoarea minima de 1,5463 dolari/euro atinsa anterior pe piata londoneza pentru prima data de la jumatatea lunii. Dolarul s-a mentinut la 105,45 yeni, ramanand aproape de nivelul maxim al ultimelor trei luni, de 105,87 yeni, atins joi.

Dolarul a fost sustinut de o scadere de 1% a pretului la petrol in Statele Unite, la 125,43 dolari/baril, pretul retragandu-se de la nivelul record de 135,09 dolari/baril, atins saptamana trecuta.