Inflatia anuala din zona euro a atins in iunie un nou record, de 4%, potrivit datelor publicate luni, consolidand asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) va majora in aceasta saptamana dobanda de referinta.
Cresterea preturilor in zona euro s-a intensificat de la nivelul de 3,7% atins in mai si s-a indepartat de tinta oficiala a BCE, de aproape 2%, a anuntat biroul european de statistica Eurostat, in cadrul estimarilor pentru luna iunie.
Acesta este cel mai ridicat nivel al inflatiei din zona euro, din 1997, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Analistii consultati de Reuters estimau ca inflatia se va accentua in iunie la 3,9%, sustinuta de scumpirea alimentelor si a energiei.

Oficialii BCE au dat semnale clare ca banca va majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, in cadrul intrunirii de joi.

"Chiar daca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca majorarea dobanzii nu este sigura in luna iulie si datele recente au indicat ca economia zonei euro este din ce in ce mai slabita, inca pare posibil ca BCE sa recurga joi la majorarea dobanzii", a declarat economistul sef din cadrul Global Insight, Howard Archer, inainte de publicarea statisticilor.

BCE vrea sa limiteze impactul scumpirii energiei si alimentelor asupra economiei, incercand sa previna o spirala a preturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri