Cresterea preturilor in zona euro s-a intensificat de la nivelul de 3,7% atins in mai si s-a indepartat de tinta oficiala a BCE, de aproape 2%, a anuntat biroul european de statistica Eurostat, in cadrul estimarilor pentru luna iunie.
Acesta este cel mai ridicat nivel al inflatiei din zona euro, din 1997, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Analistii consultati de Reuters estimau ca inflatia se va accentua in iunie la 3,9%, sustinuta de scumpirea alimentelor si a energiei.

Oficialii BCE au dat semnale clare ca banca va majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, in cadrul intrunirii de joi.

Citeste si:

"Chiar daca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca majorarea dobanzii nu este sigura in luna iulie si datele recente au indicat ca economia zonei euro este din ce in ce mai slabita, inca pare posibil ca BCE sa recurga joi la majorarea dobanzii", a declarat economistul sef din cadrul Global Insight, Howard Archer, inainte de publicarea statisticilor.

BCE vrea sa limiteze impactul scumpirii energiei si alimentelor asupra economiei, incercand sa previna o spirala a preturilor.