Exporturile de mobila si produse de mobilier la nivelul Uniunii Europene (UE) au urcat anul trecut la 45,1 miliarde euro, in timp ce importurile s-au cifrat la 41,4 miliarde euro, statele membre inregistrand, astfel, un excedent de 3,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Biroul european de statistica a evidentiat ca peste un sfert (26%) din exporturile de mobila ale blocului comunitar a fost directionat catre piete externe UE, in timp ce aproape o treime (31%) din importuri au provenit din afara Uniunii.

In plus, Eurostat a mai calculat ca, din 2000 pana in 2007, exporturile de mobila extra-UE au crescut in medie cu 3% pe an, spre deosebire de importuri, care au sporit, in medie, cu 11% pe an. Ca urmare, comertul cu mobila realizat cu statele din exteriorul comunitatii europene a trecut de la un excedent de 3,3 miliarde euro in 2000 la un deficit de 1,2 miliarde euro in 2007.

Anul trecut, principalele destinatii pentru exporturile extra-UE au fost SUA, care a primit o cincime din totalul exporturilor de mobilier, Elvetia, cu 16%, Rusia, cu 12%, si Norvegia, cu 10%.

UE a importat cel mai mult din China, aproape jumatate (47%) din totalul importurilor, urmata la mare distanta de Indonezia, cu 6%, Vietnam si Turcia, cu cate 5% fiecare.

La exporturile Uniunii au contribuit cel mai mult Italia, cu 31%, Germania, cu 18%, Franta si Suedia, cu cate 7%, in timp ce dintre statele membre, principalii importatori au fost Marea Britanie (26%), Germania (17%), Franta (10%) si Spania (7%).

Comertul UE cu produse prelucrate din lemn a crescut constant intre 2000 si 2007

Eurostat a mai prezentat, tot joi, o statistica privind comertul cu produse prelucrate din lemn (exceptand mobila) al Uniunii Europene, subliniind ca acesta a crescut in ritm sustinut din 2000 pana in 2007.

Produsele din acest sector au fost grupate in trei categorii: lemn si produse din lemn, pasta de lemn, hartie si produse din hartie, tiparituri si servicii conexe.

Astfel, in 2007, exportul de asemenea produse a ajuns la 125,8 miliarde euro, iar importul s-a ridicat la 114,8 miliarde euro, cea mai mare parte a comertului cu acest tip de produse desfasurandu-se in interiorul pietei unice, mai precis 78% din importuri si 75% din exporturi. UE a inregistrat, anul trecut, un excedent din aceasta activitate de 14 miliarde euro.

Statele UE au exportat mai multe produse prelucrate din lemn in SUA si Elvetia (cate 11% din totalul exportului cu produse de acest fel), a treia piata de desfacere fiind Rusia, cu 10%.

In schimb, UE a importat cel mai mult din China (15%), statul asiatic fiind principalul furnizor de lemn, produse din lemn si produse de tiparit, pe urmatoarele doua pozitii fiind SUA, cu 14%, si Brazilia cu 11%.

Excedentul UE in industria de prelucrare a lemnului a crescut la 6,8 miliarde euro in 2007, datorita avansului de 8,3 miliarde euro inregistrat in comertul cu hartie si pasta de lemn, care a compensat deficitul de 2,1 miliarde euro inregistrat in ce priveste afacerile comerciale cu lemn si produse din lemn.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi