Cele mai recente cifre despre productia industriala in zona euro indica faptul ca in primul trimestru al acestui an economia continua sa se contracteze cu o rata extrem de rapida.

Productia industriala a scazut cu 3,5% in luna ianuarie depasind estimarile analistiilor care preconizau o scadere de 4%.

Contractia brusca de 6% in productia de bunuri sugereaza ca investitiile facute in timpul crizei economice continua sa fie un factor cheie la baza acestei scaderi.

Evolutia sectorului industrial de la inceputul acestui an inseamna ca daca productia a ramas neschimbata in februarie si martie, acesta ar putea continua sa scada cu aproximativ 6% in primul trimestru, in conformitate cu declinul din trimestrul al patrulea. Acest lucru sugereaza ca PIB-ul ar putea sa se contracteze cu aproximativ 1,5% in primul trimestru, in conformitate cu scaderea din T4.

Pentru acest inceput de an recesiunea din zona euro pare sa se adanceasca. De asemenea, PIB-ul ar putea sa scada cu mai mult de 2% in acest trimestru, ceea ce inseamna ca estimarea specialistilor de 3% a PIB-ului in acest an ar putea fi optimista. Cu exceptia cazului in care masurile de stimulare vor fi mentinute in continuare, zona euro ar putea fi una dintre ultimele economii care va iesi din recesiune.