Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda cheie la minimul istoric de 1%, in linie cu estimarile analistilor.
Din cei 78 de analisti consultati de Reuters in cadrul sondajului, 76 au estimat ca BCE va mentine in aceasta luna dobanda cheie la nivelul minim record de 1%. Multi dintre acestia sunt de parere ca nivelul dobanzii a atins cel mai mic nivel si ca va ramane neschimbat pana la sfarsitul anului viitor, scrie NewsIn.

Cu toate acestea, apar semne de intrebare in ceea ce priveste posibilitatea ca BCE sa coboare in continuare dobanda de referinta. Unii oficiali ai institutiei au precizat ca nu vor sa coboare sub 1%, insa presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a refuzat luna trecuta sa confirme atingerea nivelului minim al dobanzii, spunand numai ca este cel potrivit. Unul din patru economisti consultati de Reuters au prevazut o noua reducere in septembrie.

Trichet a promis anterior ca va dezvalui detaliile unui program de cumparare de obligatiuni, in valoare de 60 miliarde euro, ce are ca obiectiv iesirea economiei zonei euro din recesiune, prin reducerea costurilor de creditare pe termen lung.

BCE a coborat in 7 mai dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nou nivel minim istoric, de 1%. Banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), are o dobanda cheie fluctuanta intre 0% si 0,25% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Italia suspendă plata ratelor la creditele imobiliare și plata unor taxe
Setari Cookie-uri