CIBC World Markets Plc, Deutsche Bank AG, Bank of America Corp. si Wells Fargo & Co estimeaza ca dolarul se va aprecia cu peste 4% pana la 31 decembrie, dupa ce luna mai s-a incheiat cu cea mai acuta scadere de trei luni inregistrata din 2002.

Deutsche Bank estimeaza ca dolarul se va aprecia cu 17,1% pana la sfarsitul anului, la 1,20 dolari/euro, aceasta performanta fiind cea mai buna evolutie semestriala a dolarului fata de euro sau de un cos de valute incepand cu anul 1981, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

"Am incredere in dolar", a declarat Henrik Gullberg, analist al diviziei londoneze a Deutsche Bank. "Daca ne uitam la datele din ultimele saptamani, SUA a fost cu un trimestru sau chiar doua in fata celor 16 state ale zonei euro" din punct de vedere al revenirii economice, a adaugat acesta.

Fata de yen, care s-a depreciat fata de toate cele 16 valute importante analizate de Bloomberg in 2009, dolarul s-a apreciat cu 5,3% incepand cu 31 decembrie 2008, la 95,40 yeni/dolar.

Predictiile favorabile dolarului reflecta semnalele conform carora economia americana incepe sa iasa din cea mai grea perioada din punct de vedere financiar in care s-a aflat de la al doilea razboi mondial incoace.

Comenzile pentru bunuri de folosinta indelungata produse in SUA au crescut in mai, in mod surprinzator, conform datelor publicate de Departamentul american al comertului.

Analistii chestionati de Bloomberg estimeaza in medie ca economia americana va creste cu 1,9% in 2010, dupa scaderea de 2,9% din 2009.

Dolarul se depreciaza fata de euro incepand cu anul 2002, aceasta tendinta fiind intrerupta la jumatatea anului 2008, cand moneda americana s-a intarit la un maxim al ultimilor doi ani fata de moneda europeana, la 1,2330 dolari/euro, investitorii indreptandu-se spre siguranta titlurilor de stat americane, scrie Bloomberg.

"Nu trebuie sa pariezi pe revenirea economica pentru a avea incredere in dolar", a declarat Christopher Kind, ce administreaza peste 20 miliarde dolari din functia de sef al diviziei de administrare de averi al companiei Frankfurt-Trust Investment GmbH.

"Daca situatia va fi in continuare la fel de dificila, dolarul este o investitie refugiu. Si daca economia isi revine, SUA va fi prima care va resimti efectele. Din acest punct de vedere, dolarul este o investitie buna. Momentan cumparam dolari si reducem expunerile pe euro si yeni", a adaugat acesta.