Ucraina vrea in proiectul Nabucco

Ucraina saluta semnarea acordului privind gazoductul Nabucco, care va asigura livrarile de gaz catre Europa ocolind Rusia, si vrea sa se alature proiectului european, a declarat reprezentantul secretariatului presedintelui ucrainean, Andrei Gonciaruk.
"Ucraina, ca stat initiator al infiintarii spatiului energetic de tranzit caspico-pontico-baltic, in baza principiului diversificarii cailor si surselor de hidrocarburi (...), saluta semnarea acordului interguvernamental de tranzit pentru Nabucco", a spus el, citat de NewsIn.

"In conditiile cresterii consumului volumelor de gaz, Nabucco va asigura accesul statelor europene si inclusiv al Ucrainei la resursele regiunii Caspice. De aceea, Ucraina isi declara interesul sa participe in realizarea proiectului Nabucco in toate etapele sale, de la proiectare pana la exploatare", a adaugat el.

De asemenea, el a asigurat ca "Ucraina a fost si ramane un stat de tranzit de incredere si are un important potential inca neutilizat, care poate satisface cererea de gaz in crestere a Europei".

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din acest volum tranziteaza prin Ucraina. La inceputul lunii ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare a livrarilor, din cauza unui conflict comercial intre Kiev si Moscova.

Cinci state de tranzit, Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia, au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru Nabucco, proiect destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc. Proiectul este considerat un concurent al gazoductului South Stream, promovat de Rusia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri