Numarul somerilor din Rusia a ajuns la 6,5 milioane, a spus ministrul adjunct al sanatatii, Maxim Topilin, ceea ce inseamna ca circa 200.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca luna trecuta, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Conform metodologiei Organizatiei Internationale a Muncii, 6,5 milioane persoane si-au pierdut locurile de munca", a spus Topilin.
Circa doua milioane de rusi au intrat in somaj din august 2008, in contextul in care pretul petrolului, scaderea cererii la nivel global si criza economica au impins economia in prima recesiune din ultimii 10 ani.

Topilin a mai spus ca numarul rusilor inregistrati oficial ca someri se situeaza la circa 2,15 milioane persoane. Aproximativ 200.000 de rusi si-au gasit in mai locuri de munca, ceea ce a dus la scaderea ratei somajului la 9,9%, de la maximul ultimilor noua ani, atins in aprilie, de 10,2%.

Cifrele vin in contextul in care guvernul rus prevede o scadere a produsului intern brut cu 10,2% in primul trimestru si cu 6,8% in al doilea trimestru, declin urmat de o usoara revenire a economiei in 2010.

Fondul Monetar International estimeaza ca economia rusa va scadea cu 6,5% in 2009. Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut al Rusiei va scadea cu 7,9% in 2009, aproape dublu fata de asteptarile anterioare, din cauza crizei globale si nivelului scazut al productiei industriale si al investitiilor.

Pe termen mediu, in actualul context economic, Banca Mondiala estimeaza o crestere economica cu 3,5% in 2011 si 2012, PIB-ul urmand sa se intoarca la nivelul atins inaintea crizei financiare la finalul celui de-al treilea trimestru din 2012.

Estimarile privind inflatia au ramas neschimbate, la 11-13% in 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Robinetul rusesc de gaze spre Europa se poate inchide