GE Energy cumpara ScanWind si se extinde in sectorul energiei eoliene offshore

GE a anuntat finalizarea procesului de achizitie a ScanWind, care va adauga portofoliului grupului tehnologia de turbine cu actionare directa si va raspunde nevoii industriei offshore de reducere a costurilor de intretinere si imbunatatire a fiabilitatii, se arata intr-un comunicat al companiei.
“Achizitia ScanWind este un pas important in strategia noastra care vizeaza plasarea GE pe o pozitie solida in domeniul eolian offshore, aflat in plina dezvoltare,” a declarat Victor Abate, vice-presedinte pentru Energie Regenerabila in cadrul GE Energy, la Conferinta Europeana de Energie Eoliana Offshore din Stockholm.

Simplitatea procesului de intretinere reprezinta o preocupare pentru toate sectoarele energetice, dar problemele care intervin la echipamentele instalate in larg pot duce la o crestere semnificativa a costurilor.

“Este un aspect extrem de important pentru dezvoltarea industriei offshore, unde finantarea proiectelor este puternic influentata de modelul si fiabilitatea turbinelor. Design-ul ScanWind se incadreaza in aceste cerinte,” a remarcat Abate.

Analistii preconizeaza realizarea unor investitii majore in proiecte europene de energie eoliana offshore, necesare pentru indeplinirea de catre statele membre UE a obiectivelor de energie regenerabila pana in anul 2020. Expertii din industrie prevad o crestere de 20 de ori, de la o baza instalata de 1,5 GW in 2008 la 30 GW pana in 2020.

“Decizia noastra de a achizitiona ScanWind face parte din strategia generala a GE de a se asigura ca este liderul in inovatie prin dezvoltarea de noi tehnologii de energie regenerabila, prin colaborarea cu jucatori cheie si, la nevoie, prin realizarea unor achizitii cheie", considera Abate.

GE va investi in promovarea inovatiei si in cercetarea si dezvoltarea domeniilor energiei curate si a infrastructurii – peste 6 miliarde dolari anual in cercetare si dezvoltare, din care 1,4 miliarde dolari sunt destinati pentru solutiile de tehnologie curata.

ScanWind este un dezvoltator de tehnologii avansate de turbine eoliene ecologice destinate aplicatiilor offshore.

Cu sediul in Trondheim, Norvegia, si un centru de proiectare-inginerie in Karlstad, Suedia, ScanWind a fost infiintata in 1999 in vederea dezvoltarii si comercializarii tehnologiei avansate de turbine eoliene cu angrenaje care elimina nevoia de cutii de viteze.

Cei 41 de angajati ai ScanWind au creat si dezvoltat 11 turbine care sunt deja puse in functiune pe coasta norvegiana, demonstrand fiabilitatea si performatele acestei tehnologii avansate.

Turbinele ScanWind se vor alatura familiei de turbine eoliene GE care este formata din modelele GE 1,5-megawati, cel mai des folosite in lume, cu peste 12.000 de unitati aflate deja in functiune.

Portofoliul GE cuprinde si seria de turbine eoliene de 2,5 MW, consacrata la nivel european, disponibila acum si in America de Nord.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri