Agentia de rating Fitch considera ca marile companii din pietele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) continua sa aiba un nivel redus de lichiditate fata de cele din pietele dezvoltate, din cauza fluxurlor insuficiente de capital si dinamicii nefavorabile din piata creditelor.

Nivelul de lichiditate al companiilor din regiunea EMEA este afectat de fluxurile reduse sau negative de capital si de dinamicile din pietele locale de credite si obligatiuni, unde finantarea tinde sa fie acordata pe termen scurt, in contrast cu situatia din pietele dezvoltate, arata un raport al Fitch, potrivit NewsIn.

"Studiul arata ca intre 35% si 40% dintre companiile din economiile emergente ale regiunii EMEA au pentru 2010 si 2011 un punctaj redus la capitolul lichiditate. Firch prevede ca fluxurile de capital operational si resursele externe de numerar ale acestor companii sunt insuficiente pentru a acoperi scadenta anuala a datoriilor in 2010 si 2011 fara a reinnoi liniile de creditare deja deschise sau fara a acumula noi datorii", a declarat John Hatton, director de credite in cadrul Fitch.

In Rusia si Turcia, unde previziunile studiului sunt afectate de opinia Fitch ca actualele linii de creditare pe termen scurt nu vor fi reinnoite, agentia de reting atrage atentia ca marile companii s-ar putea bucura macar de un tratament preferential la distribuirea capacitatii de creditare a bancilor.

Companiile din tarile emergente din regiune sunt expuse la situatia de ansamblu a sistemului bancar local, care, aflat in dificultate la randul sau, va reduce finantarea.

Riscurile legate de lichiditate sunt mai mici pentru companiile cu un profil international, care au acces continuu la finantare pe termen lung in valuta, potrivit Fitch.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fitch Ratings a revizuit perspectiva de rating a bancilor romanesti