Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, ii va "informa" marti pe membrii executivului european in legatura cu discutiile ce se desfasoara pe marginea acestui subiect, a declarat purtatorul sau de cuvant, Amadeu Altafaj Tardio.

Acesta a confirmat ca executivul european este gata "sa propuna un instrument" precum Fondul monetar european, dupa o serie de declaratii in acest sens facute de Rehn intr-un interviu pentru Financial Times Deutschland. "Ideea (...) are nevoie de acordul tarilor din zona euro", primele vizate, iar accesul la finantare din acest fond "va fi strict conditionat", potrivit NewsIn.

Altfel spus, toate ajutoarele financiare acordate unei tari in dificultate, sub forma unor imprumuturi sau prin alte instrumente, vor fi conditionate de masuri bugetare sau de reforme.

Criza bugetara din Grecia a lansat o dezbatere pe tema necesitatii unui mecanism pentru sustinerea unui stat din zona euro. La ora actuala, Uniunea Europeana dispune de un sistem de imprumuturi de urgenta pentru tarile aflate in dificultate financiara, exceptie facand statele din zona euro. Acest sistem de imprumuturi a fost utilizat anul trecut pentru a ajuta Romania, Ungaria si Letonia.
Un asemenea mecanism nu a fost stabilit pentru zona euro la formarea acesteia, in 1999, din cauza refuzului Germaniei de a fi pusa in situatia de a plati pentru altii.

Criza din Grecia a determinat, insa, Berlinul sa-si regandeasca pozitia. "Pentru stabilitatea zonei euro, avem nevoie de o institutie ce dispune de experienta FMI si de o capacitate de interventie similara", a declarat minsitrul german de finante, Wolfgang Schauble.