Masura, aprobata cu 94 de voturi pentru si unul impotriva, intervine pe fondul temerilor din ce in ce mai mari ca Statele Unite sustin indirect pachetul de 40 de miliarde de dolari acordat de FMI Greciei, potrivit NewsIn.

O serie de planuri americane de salvare si stimulare a economiei, adoptate in 2008 si 2009 pentru a contracara efectele crizei, a nemultumit multi americani, iar unele voci din Congres au declarat ca nu vor sa finanteze si alte tari.

Liderii europeni au cerut FMI sa ofere, in cazul in care va fi nevoie, pana la 310 miliarde de dolari, in cadrul unui pachet de credite si garantii care sa impiedice propagarea crizei financiare elene catre alte tari din Zona euro, precum Portugalia si Spania.

Statele Unite sunt cel mai mare contribuitor la FMI si au drept de veto asupra deciziilor Fondului, desi nu l-au folosit niciodata.

Masura, propusa de senatorul republican John Cornyn, cere FMI sa stabileasca daca tarile ale caror deficite publice depasesc Produsul Intern Brut (PIB) isi vor achita imprumutul. Daca se stabileste ca este putin probabl ca banii sa fie restituiti, SUA vor vota impotriva.

Textul urmeaza sa fie armonizat cu unul similar adoptat de Camera Reprezentantilor in luna decembrie, inainte ca presedintele Barack Obama sa il poata promulga.

Intr-un interviu recent acordat Bloomberg TV, secretarul Trezorerei, Timothy Geithner, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu aceasta masura. El a subliniat ca Statele Unite nu au pierdut niciodata in urma sustinerii FMI. "Avem o miza mare in a ajuta Europa sa se descurce si o vom face intr-un mod care sa fie rational pentru economia americana si pentru contribuabilul american", a afirmat el.