Banca Norvegiei a pierdut 835 mil dolari din investitii in Citigroup

Norges Bank, banca centrala din Norvegia, a dat in judecata Citigroup, pe directorul general Vikram Pandit si presedintele Richard Parsons, din cauza unor pierderi de 835 de milioane de dolari inregistrate in urma investitiilor in actiuni si obligatiuni ale institutiei financiare americane.

Citigroup a prezentat eronat situatia sa financiara si nu a dezvaluit informatii materiale, ceea ce a determinat banca norvegiana sa cumpere actiuni si obligatiuni ale acesteia la preturi artificial de ridicate, in perioada ianuarie 2007-ianuarie 2009, potrivit reclamatiei depuse de Norges Bank la un tribunal din Manhatttan, transmite Mediafax.

"Problemele grave ale Citi isi au originea in dorinta tot mai mare de a risca pentru a obtine profit, fara sa tina seama si fara sa dezvaluie magnitudinea expunerii, in cazul materializarii riscurilor", se arata in document.

In actiunea inaintata curtii sunt mentionate numele a 20 de actuali sau fosti directori ai Citigroup, intre care si fostul director general Charles "Chuck" Prince.

Norges Bank, prin intermediul diviziei sale de investitii, raspunde de investirea activelor fondului suveran de pensii Norwegian Government Pension Fund Global, al doilea ca marime din lume. Fondul investeste in afara Norvegiei, pentru a evita efectul inflatiei de pe piata interna.

Un purtator de cuvant al Citigroup a declarat ca procesul este nejustificat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri