Norges Bank, banca centrala din Norvegia, a dat in judecata Citigroup, pe directorul general Vikram Pandit si presedintele Richard Parsons, din cauza unor pierderi de 835 de milioane de dolari inregistrate in urma investitiilor in actiuni si obligatiuni ale institutiei financiare americane.

Citigroup a prezentat eronat situatia sa financiara si nu a dezvaluit informatii materiale, ceea ce a determinat banca norvegiana sa cumpere actiuni si obligatiuni ale acesteia la preturi artificial de ridicate, in perioada ianuarie 2007-ianuarie 2009, potrivit reclamatiei depuse de Norges Bank la un tribunal din Manhatttan, transmite Mediafax.

"Problemele grave ale Citi isi au originea in dorinta tot mai mare de a risca pentru a obtine profit, fara sa tina seama si fara sa dezvaluie magnitudinea expunerii, in cazul materializarii riscurilor", se arata in document.

In actiunea inaintata curtii sunt mentionate numele a 20 de actuali sau fosti directori ai Citigroup, intre care si fostul director general Charles "Chuck" Prince.

Norges Bank, prin intermediul diviziei sale de investitii, raspunde de investirea activelor fondului suveran de pensii Norwegian Government Pension Fund Global, al doilea ca marime din lume. Fondul investeste in afara Norvegiei, pentru a evita efectul inflatiei de pe piata interna.

Un purtator de cuvant al Citigroup a declarat ca procesul este nejustificat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri