Discutiile tensionate privind "razboiul valutelor" au deschis calea pentru un compromis dificil, insa ceea ce a fost pana acum doar un duel al declaratiilor ar putea escalada intr-o adevarata lupta a marilor puteri economice, se arata intr-o analiza Reuters.
Acordul stabilit sambata in Coreea de Sud de ministrii finantelor din statele G20 nu a reusit decat sa faca niste referiri si recomandari generice privind pozitiile radical diferite ale principalilor protagonisti, Statele Unite si Canada, potrivit Mediafax.

Summit-urile internationale reusesc doar rareori sa ajunga la concluzii care, cu timpul, se transforma in masuri reale.

Astfel, paticipantii la summit-ul de la Gyeongju si intreaga lume au vazut doua tari cu pozitii aflate la o distanta uriasa uan de alta cu privire la cine este reponsabil pentru dezechilibrele globale care genereaza volatilitate pe pietele valutare si ameninta sa arunce economia globala intr-o criza a protectionismului.

"Privind valutele, as fi vrut sa vad progrese ceva mai substantiale. S-a realizat progres bun in materie de directie. China si alte cateva tari s-au opus puternic. Cred ca exista ceva temeri legate de fragilitatea revenirii economice", a declarat ministrul canadian al finantelor, Jim Flaherty.

Washingtonul a continuat sa sustina ca tarile cu surplusuri mari, comerciale si de cont curent, in particular China, trebuie sa permita aprecierea monedelor nationale.

Economiile emergente bazate pe exporturi au contraatacat criticand tarile bogate pentru decizia de a inunda pietele cu bani proaspat tipariti, determinand aprecierea monedelor in raport cu dolarul.

Astfel, in urma discutiilor in contradictoriu, comunicatul de la finele summit-ului liderilor financiari G20 cere sisteme valutare care sa fie orientate mai mult catre curs determinat de piata, evitarea devalorizarilor competitive ale monedelor, si cautarea de masuri pentru reducerea dezechilibrelor de cont curent.

Grupul celor mai puternice economii nu vorbeste insa despre vreo masura concreta.

"Deznodamantul summit-ului G20 arata desigur progres in sensul echilbirarii globale, dar in acelasi timp nu semnaleaza un acord privind rolul jucat de monede in acest proces", a afirmat Thomas Stolper, chief currency strategist la Goldman Sachs Londra.

Chris Turner, head of FX strategy la ING Commercial Banking in Londra, noteaza ca finalul discutiilor G20 depaseste asteptarile pietelor, insa mai ales prin transferul a 6 procente din drepturile de vot din cadrul FMI catre economiile emergente.

El avertizeaza insa ca Gyeongju nu marcheaza un punct de cotitura care sa anunte apropierea unei noi ere in cooperarea globala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri