Banca Angliei a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,5% si nu a adus modificari programului de sustinere a economiei prin achizitii de active din piata, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Decizia Bank of England contrasteaza cu masurile anuntate miercuri de Federal Reserve, care a lansat un nou program de sprijinire a economiei, de 600 miliarde de dolari, in cadrul caruia va cumpara titluri de trezorerie timp de opt luni cu bani proaspat printati pentru a reduce dobanzile. Fed a acuzat "progresul dezamagitor de lent" catre obiectivele economice stabilite de autoritatile americane.

Lira sterlina a atins joi maximul ultimelor noua luni fata de dolar, pe fondul asteptarilor investitorilor ca Banca Angliei va urma exemplul bancii centrale americane si va lua noi masuri pentru sprijinirea economiei.

Toti analistii contactati anterior de Reuters au anticipat pastrarea dobanzii, iar singurul economist care credea ca banca centrala britanica va creste programul de printare de bani si-a schimbat miercuri parerea, aliniindu-se asteptarilor de nemodificare a initiativei.

Datele economice neasteptat de bune pe trimestrul al treilea au incurajat oficialii Bancii Angliei si i-au determinat sa nu injecteze noi fonduri in economie, dar masurile de austeritate ar putea schimba situatia in urmatoarea perioada.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si