CIFRA ZILEI: Economia Chinei a crescut cu 10,3% in 2010

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 10,3%, iar in trimestrul al patrulea produsul intern brut a avansat cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, accelerand intr-o perioada in care analistii anticipau o usoara incetinire, transmite Reuters.

Cresterea economica peste estimari si inflatia inca ridicata vor determina probabil guvernul de la Beijing sa-si intensifice masurile de inasprire a politicii monetare, menite sa ajute la evitarea unei supraincalziri a economiei, anunta Mediafax.

De la cresterea rezervelor minime obligatorii care trebuie mentinute de creditori la banca centrala si pana la majorarea dobanzilor de politica monetara, China incearca sa controleze inflatia, care ar putea avansa in urmatoarele luni pe fondul preturilor mai ridicate la alimente.

Cresterea economica a Chinei a accelerat in trimestrul al patrulea la 9,8%, de la 9,6% in trimestrul al treilea, in timp ce analitsii estimau incetinirea dinamicii la 9,2%. Variatia PIB-ului la nivelul intregului an a urcat totodata la 10,3%, de la 9,2% in 2009, transmite Reuters.

Investitiile locale si consumul au contribuit cu 9,5 pnucte procentuale la cresterea PIB in 2010, in timp ce exportul net a adaugat doar 0,8 puncte.

Inflatia anuala a scazut in decembrie la 4,6%, de la maximul ultimelor 28 de luni, de 5,1%, atins in noiembrie, insa s-a mentinut peste estimarile oficiale, de 4,4%.

Economistii estimeaza ca PIB-ul Chinei va creste cu 9,3% in acest an.

Intalnire istorica intre Obama si presedintele Chinei: Ce inseamna din punct de vedere economic


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri