Impactul stabilitatii politice a unei tari asupra investitiilor straine

Climatul politic actual al Romaniei afecteaza puternic dorinta investitorilor straini de a initia proiecte in tara noastra.

De exemplu, in ultimii patru ani au fost inlocuiti sase ministri ai economiei. Iar asta nu e principala problema, ci faptul ca odata cu ei au fost inlocuiti secretarii de stat catre care sunt delegate sarcinile, consilierii care sfatuiesc ministrii si managerii organizatiilor si companiilor detinute de Stat. Acest lucru se traduce prin lipsa de continuitate in conceperea si implementarea proiectelor si in relatiile cu investitorii.

Cele mai multe investitii majore, care necesita fonduri semnificative si care influenteaza pozitiv economia, au nevoie de timp pentru negociere, aprobare si implementare. Cu cat un proiect este mai mare, cu atat dureaza mai mult si cu atat costurile sunt mai mari.

Daca un investitor trebuie sa renegocieze cu factorii de decizie la fiecare sase luni, atunci proiectele nu sunt finalizate, investitorul isi pierde rabdarea si oportunitatea este ratata.

O schimbare de perspectiva: un guvern trebuie tratat ca o companie

Ca natiune care are nevoie de o crestere a salariilor minime pe economie, de o dezvoltare a infrastructurii si de locuri de munca pe termen lung pentru populatie, trebuie sa intelegem ca timpul este foarte pretios pentru un investitor si ca institutiile publice trebuie tratate ca orice alta organizatie.

Citeste si:
Unde vor fi deschise noi FABRICI si depozite in Romania
Unde vor fi deschise noi...

Liderul (ministrul) poate fi inlocuit, asemenea unui CEO de companie, dar daca schimbi in acelasi timp atat CEO-ul cat si CFO-ul, COO-ul, Managing Directorul si General Manager-ul unei organizatii, esecul este aproape garantat.

Ce putem face?

Posturile de conducere din ministere trebuie sa fie non-politice, pentru a asigura continuitatea proiectelor care aduc tarii beneficii pe termen lung. Insa cel mai important lucru: cei mai buni oameni pentru aceste posturi sunt cei mai buni oameni din domeniile lor de activitate. Iar expertiza acestora trebuie remunerata la adevarata sa valoare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Interviuri »Citeste si
Mihai Chirica va candida la primaria Iasi din partea PNL
Setari Cookie-uri