Piata romaneasca de arbitraj comercial a inregistrat o crestere de peste 85% a valorilor maxime disputate in ultimii trei ani, potrivit estimarilor casei de avocatura Chiuariu & Asociatii.
Astfel, daca in 2008, cea mai mare suma ce facea obiectul unui dosar la institutia romana de arbitraj international era de aproximativ 2 milioane euro, valoarea medie a celor mai mari sume din dosarele inregistrate in perioada 2009-2011 a ajuns la aproape 16 milioane euro.

„Curtea de Arbitraj a solutionat in ultimii ani litigii din ce in ce mai importante. Este rezultatul deopotriva a recunoasterii si increderii acordate acestei metode de solutionare a litigiilor de catre companii importante romane si straine. Au contribuit la aceasta evolutie regresele din sistemul judiciar, unde durata proceselor a crescut semnificativ dupa 2008, iar arbitrajul a fost vazut ca o cale mai rapida de a obtine un titlu executoriu, precum si posibilitatea recurgerii la arbitrii cu o experienta si o expertiza diversa, la care judecatorii ajung rareori,” a spus Tudor Chiuariu (foto), arbitru in cadrul Curtii Comerciale de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

El este coautor al volumului Arbitrajul intern si international, recent publicat de Editura Universul Juridic. Lucrarea, care a luat in considerare modificarile introduse de noul Cod civil si noul Cod de procedura civila, reprezinta un instrument util pentru operatorii economici care apeleaza la arbitraj, pentru avocati si consilieri juridici, oferind informatiile de baza despre reglementari, practica arbitrala si judiciara, costurile arbitrajului si caracteristicile procedurilor in fata principalelor institutii internationale de arbitraj: Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert (ICC) de la Paris sau Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, care au inceput sa fie din ce in ce mai des utilizate de persoane fizice si juridice din Romania.

Procedurile arbitrale reprezinta o forma de justitie privata care ofera partilor avantaje pe care acestea nu le regasesc in justitia statala. Arbitrajul ofera confidentialitate, un mai mare grad de flexibilitate si rapiditate a procedurii, o expertiza specializata a arbitrilor - toate fiind esentiale in solutionarea diferendelor din mediul de afaceri.

In Romania, taxele percepute in Cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei incep de la 360 lei si pot ajunge la cateva zeci de mii lei, in functie de valoarea litigiului. Pentru litigii cu valoare exprimata in euro, taxele pornesc de la 800 euro pentru litigii cu valoarea de pana la 20.000 euro.

Lucrarea lansata recent sub semnatura lui Tudor Chiuariu si a Roxanei Giurea analizeaza si consecintele modificarilor legislative ale noului Cod civil intrat in vigoare si ale noului Cod de procedura civila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri