O initiativa legislativa de modificare a Codului fiscal, semnata de mai multi deputati PDL si de la minoritati, depusa la Senat, prevede ca angajatorii vor fi scutiti de la plata a 50% din cotele de contributii sociale daca angajeaza pentru o perioada de minim trei ani tineri pana in 25 de ani.

Initiativa legislativa este semnata de deputatii Viorel Carare (PDL), Ghervazen Longher (grupul minoritatilor), Adrian-Miroslav Merka (grupul minoritatilor), Marius Neculai (PDL), Adrian Henorel Nitu (PDL) si Teodor-Marius Spinu (PDL), scrie Mediafax.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii sunt scutiti de la plata a 50% din contributiile sociale obligatorii datorate la bugetul asigurarilor sociale de stat daca creeaza locuri de munca si angajeaza, pentru o perioada de minim trei ani, tineri de pana la 25 de ani, care urmeaza o institutie de invatamant superior sau sunt absolventi de facultate.

Perioada de scutire pentru plata contributiilor de catre angajator este de trei ani.

Potrivit proiectului de lege, reducerea contributiilor sociale obligatorii datorate de angajator se poate acorda numai in conditiile in care angajatorul nu a efectuat disponibilizari de personal, din initiativa sa, in ultimele trei luni de la solicitarea scutirii de la plata.

Facilitatea se va aplica angajatorilor incepand cu luna urmatoare stabilirii raporturilor de munca. In situatia in care stabilirea raporturilor de munca se realizeaza cu data de intai a lunii, scutirea de la plata contributiilor sociale datorate de angajatori se acorda incepand cu aceasta data, mai prevede propunerea legislativa.

Potrivit expunerii de motive, initiatorii arata ca in Romania somajul in randul tinerilor a crescut alarmant in ultimii ani, mai ales somajul in randul tinerilor in varsta de pana la 25 de ani.

"In prezent, in jur de 80.000 de absolventi de liceu si facultate nu reusesc sa-si gaseasca o slujba si un loc decent in societate, anul trecut aproximativ 22% din tineri nefiind incadrati in munca, procentul fiind in crestere alarmanta", se mai arata in document.

Initiatorii precizeaza ca aceasta propunere legislativa ar duce la crearea unei masuri active pentru stimularea crearii de noi locuri de munca in randul tinerilor, cu efecte pozitive pentru cresterea ocuparii fortei de munca, reducerea somajului si cresterea veniturilor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, dar si la bugetul asigurarilor de sanatate sau la cel de somaj.

Propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice si va fi dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea deputatilor PDL si ai minoritatilor, precizand, insa, ca este necesar un punct de vedere al Guvernului, in conditiile in care legea afecteaza bugetul de stat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
La ce sa se astepte angajatorii de la generatia Z