2019 va fi un an agitat pentru Justitie, care intra in sezonul schimbarilor. Urmeaza noi modificari ale legislatiei penale, dar si alti sefi la DNA, Parchetul General si Curtea Suprema. Si, nu in ultimul rand, noi decizii in marile dosare de coruptie pe care le credeam incheiate.

Din toamna lui 2016, Curtea Suprema este condusa de Cristina Tarcea, ceea ce inseamna ca, in vara, s-ar putea inscrie in cursa pentru al doilea mandat, tot de trei ani. Numai ca, la finalul anului trecut, Inspectia Judiciara a cerut sanctionarea ei, din cauza modului in care erau compuse completurile de 5 judecatori, scrie Digi24.

Se rejudeca dosarele unor nume grele

In 2019, magistratii instantei supreme vor rejudeca dosarele unor nume grele din politica si magistratura. Asa ca Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Sova, dar nu numai, vor avea ocazia sa ii convinga pe judecatori sa renunte la acuzatiile care initial i-au trimis dupa gratii la jumatatea anului trecut. Procurorii, la randul lor, vor putea sa ceara, din nou, condamnarea acestora.

Schimbari importante sunt asteptate anul acesta si in marile parchete

Directia Nationala Anticoruptie a intrat in noul an tot in zodia interimatului. Numai ca mandatul de sase luni al Ancai Jurma expira saptamana viitoare, iar la finalul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a amanat luarea unei decizii pe tema prelungirii acestuia.

Si tot in ultimele zile ale lui 2018, ministrul Justitiei i-a cerut, din nou, presedintelui Romaniei sa o numeasca in fruntea Directiei pe Adina Florea, deja refuzata de Klaus Iohannis.

Citeste si:
Hidroelectrica nu a recuperat niciun leu din tunul dat de baietii...
Hidroelectrica nu a recuperat...

Mandatul procurorului general al Romaniei se apropie, de asemenea, de final. Augustin Lazar poate ramane in fruntea Ministerului Public cel mult pana in luna aprilie. Procurorul general este in plina procedura de revocare. In ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii si a recomandarilor din raportul MCV, ministrul Justitiei a facut si ultimul pas in procedura de revocare demarata in octombrie anul trecut si a cerut presedintelui sa il demita.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Surse: Dosarul privind casele lui Iohannis, clasat de Parchetul General
Setari Cookie-uri