Personalul medico-sanitar ar putea iesi la pensie la cerere, fara penalitati, corespunzator incadrarii in locurile de munca in conditii speciale, identificate si mai apoi nominalizate de catre Ministerul Sanatatii prin hotarare de guvern, prevede o propunere legislativa privind sistemul unitar de pensii publice care a trecut tacit de Senat miercuri, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, initiat de deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, personalul medico-sanitar pensionat in aceste conditii nu va putea fi incadrat in unitatile sanitare publice, ci numai in unitatile sanitare private.

In expunerea de motive se arata ca "pe intreaga perioada de desfasurare a activitatii, personalul medico-sanitar este supus la un inalt grad de uzura fizica si psihica raportat la diversele locuri de munca, respectiv specialitati medicale si chirurgicale. La acestea se adauga desfasurarea activitatii suplimentare obligatorii in sistemul de sanatate, pentru asigurarea continuitatii actului medical, prin garzi, in cadrul spitalelor publice".

In proiectul de act normativ se subliniaza faptul ca o serie de abilitati absolut necesare in desfasurarea actului medical se erodeaza odata cu inaintarea in varsta - in prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfasoara, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate si 47 de ani vechime in munca (contributivitate).

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Citeste si:
Firea va cumpara inca 100 de locuinte de serviciu pentru medici
Primaria Capitalei va cumpara...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce spune Ministrul Muncii, despre cumularea pensiei cu salariul