Javier Garcia del Valle conduce de mai bine de patru ani cea mai mare agentie de turism din Romania, Happy Tour. Ne-am intalnit la pranz la un restaurant cu specific spaniol, pe care acesta il prefera pentru ca ii aminteste de casa, insa recunoaste ca se simte bine in tara noastra, ii plac multe locuri din Romania, mancarea autohtona, locuitorii si spune ca isi doreste sa ramana cat mai mult in Bucuresti.

Restaurantul ales de Javier Garcia del Valle este La Rambla, situat pe Calea Dorobantilor din Capitala. Parea sa se cunoasca cu ospatarii si vorbea relaxat spaniola cu acestia.

"Este un restaurant cu specific spaniol si vin aici ori de cate ori vreau sa ma simt ca in tara mea, pentru ca nu ajung foarte des in Spania. In medie, merg in Spania de doua ori pe an, iar atunci merg in Madrid pentru intalniri de afaceri. Eu sunt din Malaga, iar acolo am ajuns anul acesta doar o singura data", spune acesta.

Recunoaste insa ca ii place si mancarea romaneasca, de la sarmale la mititei, cu exceptia mamaligutei.

O zi din viata sefului Happy Tour

Javier Garcia del Valle a venit prima data in Romania in anul 2007, cand fondul de investitii spaniol GED prospecta piata romaneasca, fiind interesat de achizitia unei companii locale, asa cum s-a si intamplat ulterior. Agentia de turism Happy Tour a fost cumparata de GED de la familia Demetriade, in urma unei tranzactii de circa 10 milioane euro.

In Romania Javier Garcia de la Vale s-a stabilit in anul 2009, cand a preluat conducerea Happy Tour, impreuna cu sotia si doi dintre cei patru copii ai sai. Ceilalti doi copii studiaza in Franta si Spania.

Isi incepe ziua in general la ora 6.30, cand se trezeste, dupa care il duce pe fiul sau in varsta de sapte ani la scoala.

"Dupa aceea merg la birou, pe la 8.15 si ma concentrez pe e-mail-uri, dupa care urmeaza o serie lunga de intalniri cu clienti, potentiali clienti si cu echipa. Deseori, dupa birou urmeaza o cina de afaceri, ziua incheindu-se in mod normal nu mai devreme de 20-20.30", povesteste el.

Datorita mentalitatilor apropiate spune ca s-a adaptat destul de usor in Romania.

"Romania este diferita de Spania, insa mentalitatile noastre sunt apropiate, de aceea nu mi-a fost foarte dificil sa ma adaptez. Problema este ca imaginea Romaniei in Spania nu este cea mai buna. Pentru mine a fost o surpriza fantastica cum am gasit Romania. Nu este corect ce se crede despre aceasta tara, insa din pacate nimeni nu face nimic sa schimbe aceste lucruri, iar informatiile care ajung in mass-media din Spania reflecta ceea ce se intampla acolo. De multe ori mass-media generalizeaza si nu este corect sa fie asa. Inca de cand am ajuns aici am avut o surpriza foarte placuta, am spus inca si sustin in continuare ca Romania are mult potential, insa din pacate nu tot potentialul este transformat in realitate", explica Garcia del Valle.

Cand vine vorba despre timp liber, Javier Garcia del Valle recunoaste ca in Bucuresti nu are prea multe optiuni, si, fiind pasionat de golf, prefera sa isi petreaca week-end-urile in Bulgaria, unde exista terenuri pentru practicarea acestui sport.

"Din pacate, nu imi vad familia foarte mult timp, motiv pentru care incercam sa recuperam in week-end. Cand esti trimis intr-o alta tara ai o responsabilitate in firma pe care o conduci, familia este foarte importanta, insa in aceasta perioada focusul este pe companie. (...) In Bucuresti in afara de cateva parcuri nu prea ai unde sa petreci timpul liber, iar daca vrei sa pleci in Constanta sau Brasov faci mult pe drum. Imi place golful, insa cum in Romania nu ai unde sa practici, aproape in fiecare weekend merg impreuna cu familia in Bulgaria sa jucam golf", a precizat seful Happy Tour.

De asemenea, lui Javier Garcia del Valle ii place sportul si sa citesca nuvele si cartile de business si de istorie.

Primul job, primii bani, prima companie

L-am intrebat pe seful Happy Tour, despre care stiam ca lucreaza in turism dintotdeauna, cum si-a castigat primii bani si am aflat ca primul job, in care a si ramas 15 ani, a fost in compania detinuta de tatal sau, o afacere de familie in domeniul turismului.

"Tatal meu le-a zis angajatilor in prima mea zi «El este fiul meu, insa pentru voi este un coleg si este aici sa invete. Folositi-l pentru orice aveti nevoie, de la xeroxuri la curierat». Am ramas 15 ani in companie, insa m-am retras deoarece tatal meu era inca foarte prezent, fiind, de altfel, businessul dezvoltat de el", a explicat acesta.

Ulterior, timp de cinci ani a fost manager intr-o companie americana, care avea sediu si in Spania, insa odata cu restrangerea operatiunilor, dupa momentul 11 septembrie 2001, Javier Garcia del Valle a intrat in antreprenoriat, deschizand o companie de rezervari hoteliere online si de organizare de evenimente. A vandut firma in 2009 si s-a alaturat grupului Happy Tour.

"In Romania ma simt mai in siguranta decat in Spania"

De mai bine de patru ani, de cand se afla in Romania, Javier Garcia del Valle, spune ca se simte mai in singuranta decat in Spania si recunoaste calitatile tarii noastre, care tin in special de bogatia resurselor naturale si calitatea oamenilor.

"Eu, lucrand in turism de 27 de ani si vizitand peste 55 de tari, nu sunt usor de surprins, insa familia mea si prietenii au fost surpinsi ca merg in Romania. Insa in Romania ma simt mai in siguranta, nu am avut nicio problema si promovez Romania ca pe o tara sigura. Romania are locuri fantastice care merita vizitate, precum Delta Dunarii, manastirile Bucovinei, Transilvania, Sibiul. Sunt locuri frumoase, care insa nu sunt bine pastrate si nici promovate bine. Lucrul care imi place cel mai mult in Romania sunt oamenii, pe care ii consider fantastici si profesionisti", a adaugat acesta.

Mai mult, el considera Romania o tara bogata, cu rezerve de petrol, minerale, cereale, cu munti si mare, are de toate, insa "chiar si romanii aleg sa mearga mai degraba la mare in Bulgaria".

Daca voi romanii stiti ca aveti o problema cu serviciile, de ce nu le rezolvati? De ce nu face nimeni nimic?

Problemele Romaniei: "Capra vecinului, evaziunea si nepasarea autoritatilor"

"Dupa mine, cea mai mare problema a acestei tari este ca in multe cazuri romanii nu se concetreaza sa fie mai buni, ci mai degraba cauta idei ca sa le faca rau celorlati, «capra vecinului». Romanii ar trebui sa admire ca celorlalti le merge bine si sa faca tot posibilul ca ei insisi sa fie mai buni", spune Javier Garcia del Valle.

Mai mult, el considera drept "un criminal" evaziunea fiscala aflata deja la cote alarmante in Romania.

"Cate scoli si spitale se pot face din acesti bani care in prezent nu se incaseaza? Ingrijorarea mea este ca autoritatile nu fac nimic. De exemplu, in turism 90% dintre agentii isi platesc angajatii la negru si totusi nimeni nu face nimic. Ma intristeaza sa vad romani care pleaca la munca in strainatate. Ar putea munci aici, daca lucrurile s-ar schimba. Este un ciclu, daca ar scadea evaziunea, taxele ar fi reduse, oamenii ar avea mai multi bani de cheltuit, businessurile ar merge mai bine si companiile ar plati mai multe taxe", explica seful Happy Tour.

El a ridicat si problema coruptiei, cu care se confrunta toate tarile lumii, si a dat exemplu tarii sale de origine, unde recunoaste ca acest fenomen exista, adugand insa ca Spania incerca sa rezolve lucrurile, ceea ce in Romania nu se intampla.

Promovati legenda lui Dracula!

Nici la capitolul promovare Romania nu sta foarte bine, considera Javier Garcia del Valle, in ciuda potentialului mare pe care tara il are de a atrage turisti.

"Ministrul Turismului trebuie sa considere turismul ca o industrie, sa ii asculte pe profesionistii din domeniu si sa promoveze lucrurile care pot pune Romania pe harta turismului, pentru ca Romania nu este inca acolo. Crezi ca in Spania toata lumea este toreador? Ca tuturor ne plac coridele? Ca toti dansam flamenco? Toti mancam paella? Insa daca oamenii cunosc un lucru, foloseste-te de el! Legenda lui Dracula este atat de cunoscuta. Prezentati-o intr-un mod cat mai placut! Daca promovezi gradina Carpatilor va trebui sa inveti oamenii intai ce sunt Carpatii", sfatuieste acesta.

Totodata, el a precizat ca desi nu a fost chemat niciodata la discutii cu autoritatilor din domeniu, le sta la dispozitie oricand acestora si le poate impartasi din experienta celor 27 de ani in domeniu, dintre care mare parte in Spania, tara care anul acesta va atrage 65 milioane de turisti, numar care depaseste populatia.

"Nu sunt in Romania pentru o cariera politica, vreau doar sa ajut, insa nu poti ajuta o persoana care nu vrea sa fie ajutata", a adaugat Javier Garcia del Valle.

Sfat pentru turisti: Vizitati cu ochi de calator, nu de turist!

Javier Garcia del Valle se poate lauda ca a vizitat pana acum 55 de tari si ii este greu sa spuna pe care o prefera.

"Nu am foarte mult timp la dispozitie pentru calatorii, insa a avut o buna parte din Romania in cei aproape cinci ani de cand ma aflu aici. Am vazut Brasovul, Poiana Brasov, Sighisoara, Sibiul, Delta Dunarii, litoralul Marii Negre, Clujul, Timisoara. Recunosc ca imi place sa merg si in strainatate. De fiecare data cand merg intr-o tara, incerc sa invat, sa o vad cu ochii unui calator, nu cu ai unui turist. Ca turist compari tara ta cu cea in care te afli, in timp ce calatorul vede ce este nou, invata cat mai mult din fiecare calatorie", a explicat Garcia del Valle.

Desi spune ca s-a obisnuit cu Bucurestiul si se simte bine aici, recunoaste ca ii lipsesc discutiile cu prietenii, motiv pentru care isi doreste ca intr-o zi sa se retraga in Malaga.

"Sunt o persoana deschisa, imi place sa discut cu prietenii, la o bere, aici termini ziua de munca si mergi acasa. Stiu exact ca vreau sa ma retrag in Malaga, unde ma voi putea bucura de soare, de mare, de golf", a incheiat seful Happy Tour.

Dupa mai bine de doua ore petrecute placut impreuna, Javier Garcia del Valle a plecat repede spre biroul sau, nefiind obisnuit sa lipseasca atata timp in mijlocul zilei, caci un business de zeci de milioane de euro necesita toata atentia.

Happy Tour a fost infiintata in anul 1996 ca o afacere de familie. La sfarsitul anului 2007, compania a fost achizitionata de GED Capital. Incepand din anul 2011, Happy Tour Group este partenerul in Romania al FCm Travel Solutions - o retea mondiala de companii de turism, prezenta in 75 de tari.

Cifra de afaceri pe anul 2012 a grupului Happy Tour, format din agentia de turism cu acelasi nume, agentia de turism online Paravion.ro, tour-operatorul Prestige Tours si brandul de lux al grupului Travel House, a fost de peste 57 de milioane de euro, iar pentru 2013 cifra de afaceri estimata este de 70 de milioane de euro.

Intre principalele agentii de turism din Romania se mai numara Eximtur, Christian Tour, Perfect Tour, TUI Travel Center (Eurolines) si Paralela 45.

Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos.

NOTA DE PLATA

Croquetas de Jamon - 5,5 lei

Croquetas de Pollo - 5,5 lei

Tortilla con Patatas - 9 lei

Caracatita - 36 lei

Paella de Mari - 2 x 38 lei

Tort Bellmondo - 15 lei

Limonada - 3 x 12 lei

Capuccino - 9 lei

Pepsi - 8 lei

Caffe Latte - 2 x 10 lei

TOTAL - 220 lei.

@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri