Pe langa clasicul concediu la mare, vara asta iti propunem sa incepi sa descoperi Romania (daca nu ai facut-o deja) si sa pornesti intr-o aventura prin cele mai frumoase locuri din tara. Si pentru ca sunt multe locuri de vizitat la munte, am alcatuit o lista cu cateva destinatii spectaculoase, cu peisaje unice si aer proaspat.

Cascada Duruitoarea, judetul Neamt

Cascada Duruitoarea se afla in Masivul Ceahlau si este un monument al naturii. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic, ca un "duruit", pe care il face apa in cadere, scrie wikipedia.org. Cascada se afla la o altitudine de peste 1.200 de metri, iar caderea de apa masoara circa 25 de metri, fiind despartita de un prag sapat in stanca.

Accesul la Cascada Duruitoarea se face prin trei trasee turistice marcate (de aproximativ 2 ore), cu plecare din Statiunea Durau:

  • Cruce rosie Durau - Poiana Viezuri (45'-1h) - cascada Duruitoarea (1h30' - 2h) - grad mediu de dificultate
  • Triunghi galben Cabana Fantanele- Poiana Viezuri (45'-1h) - cascada Duruitoarea (2h) - grad mic de dificultate
  • Cruce albastra Durau - Paraul Rupturilor(1h - 1h15') - Cascada Duruitoarea (2h) - grad mediu de dificultate

Turistii care ajung in zona pot face un popas langa cascada, unde este amenajat un spatiu cu mese si banci.

In apropiere cascadei se afla Statiunea Durau, Manastirea Durau, Piata Lacramata (accesibila pe traseul spre cabana Dochia), Polita Arinis (accesibila pe traseul spre cabana Dochia), Platoul Muntilor Ceahlau.

Cascada Valul Miresei, satul Rachitele, judetul Cluj

Cascada Rachitele denumita si Valul Miresei este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania. Se afla pe versantul estic al Masivului Vladeasa, pe Valea Seaca, si se poate ajunge la ea prin doua trasee marcate: din localitatea Rachitele si de la cabana Vladeasa, scrie welcometoromania.ro.

Cascada se afla la o altitudine de 1.000 de metri si are o inaltime de 30 de metri. O veche legenda spune ca numele cascadei vine de la faptul ca o mireasa ar fi cazut de pe stancile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a ramas agatat pe stanci. Acolo, nuntasii s-au oprit si au inceput sa planga, formandu-se cascada. In realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamana cu un voal, portivit wikipedia.org.

Se poate ajunge usor la cascada (6 km din Rachitele) pe jos sau cu masina. Zona poate fi vizitata atat vara, cat si iarna. In sezonul rece, cand peretele stancos ingheata, pasionatii de sporturi extreme vin si fac escalada.

In zona Rachitele, turistii mai pot vizita Pestera Humpleu, Pestera Pepii si Pietrele Albe. Potrivit welcometoromania.ro, Pestera Humpleu se afla in Dealul Humpleu, in versantul drept a Vaii Firei. Pestera Humpleu are mai multe sali spectaculoase, dintre care Sala Gigantilor (750 de m lungine, 111 m latime si 35 m inaltime) este a doua ca marime din Europa. Lungime totala a pesterii depaseste 35 de km.

Lacul Rosu

Lacul Rosu este cel mai mare lac natural montan din Romania, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de Gheorgheni, judetul Harghita. Lacul s-a format in urma prabusirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, scrie wikipedia.org.

Foto: Shutterstock.com

Numele lacului provine de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier.

Impreuna cu Cheile Bizarului, Lacul Rosu formeaza o regiune unica in tara, unde turistii pot face drumetii si se pot relaxa la marginea padurilor de brazi. Imprejurimile lacului au un microclimat placut, deosebit de benefic pentru tratarea starilor de extenuare fizica si psihica, insomnii, neurastenii, scrie wikipedia.org. Valea este practic ferita de vanturi, aerul deosebit de curat, bogat in aerosoli naturali, imprejurimile pitoresti ofera conditii excelente pentru cei care cauta surse de regenerare rapida pe cale naturala.

Lacul vulturilor

Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund, cum mai este denumit, se afla in Muntii Siriului, la o altitudine de 1.420 de m. Lacul Vulturilor este singurul lac glaciar din Carpați, iar alaturi de Vulcanii Noroiosi si de platoul de carst pe sare de la Meledic, completeaza lista celor mai importante obiective turistice naturale din judetul Buzau, scrie turismbuzau.ro.

Foto: Shutterstock.com

Potrivit legendei, numele de Lacul Vulturilor vine de la o zona in care vulturii veneau primavara sa-si invete puii sa zboare, scrie wikipedia.org. Numele de Lacul fara Fund provine dintr-o alta legenda, despre un cioban care si-a lasat turma de mioare, a aruncat bata in apa lacului si a plecat. Dupa un an de peregrinari, ciobanul si-ar fi regasit bata in apele Dunarii si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale, se intoarce acasa.

Focul viu

In comuna Lopatari, judetul Buzau, se afla un fenomen natural foarte rar intalnit in lume - focurile vii. Structura geologica a zonei Casin-Bisoca, deosebit de faliata si alcatuita din roci sedimentare (gresii, argile, cinerite), corelata cu lipsa sau neantrenarea unor ape subterane de adancime, favorizeaza iesirea la suprafata a unor emanatii de gaze uscate acumulate in subsol, care se aprind singure, de regula de la razele solare, scrie Agerpres.

Foto: Shutterstock.com

Locurilor prin care ies hidrocarburilor se schimba pe masura ce apar noi orificii sau se inchid altele. Conform observatiilor indelungate ale localnicilor inaltimea flacarilor atinge de la cativa centimetri la aproape jumatate de metru. Debitul emanatiilor de gaze este influentat de precipitatii si variatia nivelului panzei freatice.

Zona in care gazele naturale se autoaprind poate fi usor vizitata datorita infrastructurii de acces, fiind delimitata de un zid de ciment, iar accesul se face pe un sir de scari. Urcand cele aproximativ o suta de trepte se ajunge usor pe un platou unde, prin fracturile scoartei terestre, gazele naturale ard cu flacari multicolore.

Turistii care vin la Andreiasu au parte de un real spectacol al naturii, mai ales pe timpul noptii, cand flacarile de culoare galbena, rosiatica sau chiar albastra dau locului un aer mistic.

In apropierea "focului viu" se afla trei lacuri: Mocearu, Meledic si Limpede. De asemenea, turistii pot vizita Vulcanii Noroiosi si pesterile din zona.

Canionul Sapte Scari

Canionul Sapte Scari este un defileu sapat in calcare jurasice din partea vestica a Muntilor Piatra Mare, in judetul Brasov, scrie wikipedia.org. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferenta de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri.

Foto: Shutterstock.com

Defileul este format din sapte trepte cu inaltimi intre 2,5 m si 15 m, care ii dau numele si care se transforma in cascade atunci cand volumul de apa al paraului Valea Surii de Piatra, afluent de stanga al Sipoaiei, este ridicat. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scari, nefiind nevoie de echipament specializat.

Accesul spre Canionul Sapte Scari din Masivul Piatra Mare se face dinspre Dambul Morii, de pe DN 1. Drumul pana la canion poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta, in functie de vreme si sezon.

Citeste si: Vacanta in Romania: Zone turistice spectaculoase in care orice turist ar trebui sa ajunga

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri