Dacă te gândești adesea la ziua în care grijile financiare vor fi de domeniul trecutului, află că atingerea independenței financiare poate fi mai ușoară decât crezi.

Prin crearea unor obiceiuri care să te ajute să îți menții obiectivele, libertatea financiară poate fi la îndemâna ta. Iată ce poți face în acest sens.

Ce înțelegem prin independența financiară

Deși nu există o definiție general valabilă pentru independența financiară, termenul cuprinde, de obicei, unul sau mai multe dintre următoarele obiective:

  • A nu depinde de alții pentru a-ți satisface nevoile financiare;
  • A nu avea datorii;
  • A avea o rezervă financiară care să îți permită un anumit stil de viață;
  • A lucra pentru că vrei, nu pentru că ești obligat;
  • A te baza pe economii, investiții și alte forme de venituri pasive pentru a plăti facturile.

Pași către independența financiară

În termeni generali, independența financiară înseamnă să ai în conturile de economii și de investiții o sumă suficientă pentru ca randamentul mediu anual să fie egal sau mai mare decât cheltuielile tale. Deși acest obiectiv promite libertate și flexibilitate pe termen lung, necesită multă determinare și disciplină la început.

1. Stabilește obiective realiste și specifice

Deoarece independența financiară poate însemna lucruri diferite pentru persoane diferite, începe prin a defini ce înseamnă pentru tine. Este vorba de venituri pasive, de un stil de viață fără datorii sau de a avea un salariu mare?

Fii specific cu privire la ceea ce îți dorești, la suma de bani de care vei avea nevoie pentru a atinge acel obiectiv și la intervalul de timp în care vei economisi această sumă. Cu cât obiectivele tale sunt mai specifice, cu atât este mai mare probabilitatea de a le atinge.

Stabilește borne financiare la intervale regulate de timp între momentul actual și cel în care dorești să îți atingi obiectivul și acordă-ți o perioadă de timp rezonabilă pentru a realiza fiecare pas. Împărțirea obiectivului pe termen lung în pași mici te poate ajuta să îți măsori progresul și să rămâi pe drumul cel bun.

Un consilier financiar te poate ajuta să îți stabilești obiective realiste și realizabile, având în vedere situația ta financiară și calendarul.

2. Începe să investești

Investițiile nu sunt doar pentru miliardari. Investițiile pot fi una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți atinge obiectivele financiare. Investind cu înțelepciune, poți câștiga dobândă pentru contribuțiile tale.

Alături de tranzacționarea la bursă, investițiile în imobiliare sunt opțiuni excelente de a obține venituri pasive. Chiar și acum, când economia dă semne de oboseală, dacă sunt bine făcute, investițiile imobiliare pot fi profitabile.

Astfel de investiții pot contribui la diversificarea portofoliului de investiții existent și, în cele din urmă, pot oferi un flux de venituri pasive. Dacă îți surâde această opțiune, consultă oferta de garsoniere de vanzare Bucuresti, ca punct de plecare. În funcție de prețuri și de ofertă, poți începe cu o proprietate pe care o închiriezi pentru a te familiariza cu domeniul și a putea ulterior să decizi dacă acest tip de investiție rentează și ți se potrivește.

3. Elaborează un buget

Dacă vrei să atingi independența financiară, este esențial să elaborezi un buget care să funcționeze pentru tine. Elaborarea unui buget presupune evaluarea veniturilor, scăderea cheltuielilor și alegerea modului în care să folosești diferența pentru a-ți atinge obiectivele.

Reține că nu ai neapărat nevoie de un loc de muncă bine plătit pentru a deveni independent din punct de vedere financiar, dar trebuie să cheltui mai puțin decât câștigi. De asemenea, trebuie să faci o distincție între lucrurile pe care le dorești și cele de care ai nevoie.

Pe măsură ce îți analizezi cheltuielile, identifică cheltuielile inutile pe care le poți elimina și, în schimb, pune acei bani deoparte pentru scopuri pe termen lung.

Ia în considerare posibilitatea de a urma regula bugetului 50/30/20: alocă 50 la sută din venitul tău pentru nevoi, 30 la sută pentru dorințe și 20 la sută pentru economii și rambursarea datoriilor.

Respectarea unui buget lunar este o modalitate excelentă de a te asigura că facturile sunt plătite și că economiile sunt pe drumul cel bun. Acest obicei sănătos îți poate consolida obiectivele și te poate ajuta să eviți tentația de a te răsfăța prea mult.

4. Creează un fond de urgență

Viața nu decurge întotdeauna conform planului. Atunci când apar probleme neprevăzute, finanțele tale pot fi afectate fără o pregătire adecvată. Un fond pentru situații de urgență te poate ajuta să treci peste furtună și să eviți acumularea de datorii pe cardul de credit sau retragerea din contul de economii și din conturile de investiții pentru a acoperi costurile de urgență.

Ia în considerare posibilitatea de a pune deoparte valoarea cheltuielilor de trai pentru 3 sau 6 luni, într-un cont purtător de dobândă pe care să îl poți accesa cu ușurință atunci când ai nevoie.

Este o idee bună să configurezi o retragere automată în fondul de urgență în aceeași zi în care iei salariul. În acest fel, nu există tentația de a cheltui acei bani. Prin stabilirea unei plase de siguranță pentru a face față în mod eficient urgențelor financiare, îți poți crește economiile și investițiile mult mai rapid.

Așadar, indiferent de obiectivele tale individuale, există beneficii clare pentru a deveni independent financiar. Poți alege să continui să lucrezi la un loc de muncă care îți place sau te poți pensiona și relaxa. Poți economisi bani sau te poți răsfăța cu excursii pe care ți le-ai dorit întotdeauna să le faci.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri